Volledig scherm
Bilal Aydin (links). © Aad Vanderknaap

Broer vermoorde Bilal in video: Ik zag die steekbewegingen de hele tijd

VideoDe vermoorde Bilal Aydin (20) schoot zijn neef te hulp, die net daarvoor was beroofd. Dat zegt zijn broer Volkan in een video. Volkan rende zijn broer achterna, zag de steekpartij en rende achter de daders aan. ,,Ik dacht: het komt wel goed, mijn broer is een sterke jongen.’’

Bilal werd met een mes in zijn buik en kaak gestoken. Een buurtgenoot die toevallig passeerde trok nog snel zijn jas en trui uit en bond ze om de buik van Bilal. Tevergeefs. ,,Op het laatst zei hij tegen mij: als je mijn moeder ziet geef haar van mij een kus op haar voorhoofd’’, vertelt deze jongen in dezelfde video die vandaag online kwam.

De familie schakelde voor  deze video Salaheddine Benchikhi in, een tv-maker die ook voor de NTR en VPRO enkele series maakte. Dat deed de familie, zegt Benchikhi, omdat er verschillende verhalen de ronde doen over wat er op die 21ste december gebeurde. 

Zo zijn er geruchten dat er ruzie was over verkeerd geleverd vuurwerk. Een ander gerucht is dat er al een langer lopende ruzie was met een groep uit het Schipperskwartier. In die verschillende verhalen is Bilal de ene keer betrokken bij wat er gebeurde,en de andere keer slechts iemand die te hulp schoot.

De familie wil nu zelf een einde maken aan die geruchten en vertelt dat op de bewuste avond Bilal een telefoontje kreeg van zijn neefje, waarin deze om zijn hulp vroeg omdat hij zou worden beroofd. Meer details, bijvoorbeeld over de omstandigheden daarvan, worden niet verteld.

Quote

Ik had meteen een vies gevoel. Iets klopte er niet

Volkan

Wel zegt Bilals broer Volkan dat hij erbij was toen zijn broer het telefoontje kreeg en hem achterna ging. ,,Ik had meteen een vies gevoel. Iets klopte er niet.”

Maar Bilal was veel sneller dan zijn broer. ,,Ik zag ze staan, gezicht op gezicht. Ik stopte met rennen. Ik dacht ze gaan het uitpraten. Ik kijk naar beneden en weer naar boven en ik zie ze met zijn allen op mijn broertje springen. Het waren 5, 6 jongens. Ik rende naar hem toe, maar ik was te laat. Ik zag die steekbewegingen de hele tijd. Ik raakte in shock, ik zag die jongens wegrennen, en ik ging er achteraan. Ik dacht: het komt wel goed met mijn broertje, weet je. Mijn broer is een sterke jongen. Hij is een echte doorzetter. Maar ja... hij was op de verkeerde plek geraakt.’’

Lezing van familie. 

Het Openbaar Ministerie wil niet ingaan op deze lezing van de familie. Het doet nog onderzoek naar de aanleiding van de steekpartij en een ruzie die er aan vooraf lijkt te zijn gegaan. Er werd hiervoor deze week nog een getuigenoproep gedaan. Dat heeft een tip opgeleverd.

Twee verdachten zitten nog vast voor deze zaak. Opvallend is dat na de dood van Bilal een rapgroep uit het Schipperskwartier werd bedreigd, omdat zij verantwoordelijk zou zijn voor Bilals dood. Deze groep maakte gewelddadige raps en tonen grote messen in videoclips. 

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag