Volledig scherm
PREMIUM
© Mark Reijntjens

Brug te ver voor de eekhoorns

Dankzij de Amerikaanse president George Bush hebben de Haagse eekhoorns nu de mooiste brug ter wereld. Maar ze doen er niets mee.

Je kan er geen fatsoenlijke nieuwe auto voor kopen, er is geen keukenboer die je er een keukenblok voor levert en met het hele gezin op en neer naar Nieuw-Zeeland wordt lastig. Maar 2.480 euro is wél ruim voldoende voor een eekhoornbrug. Tenminste, in Roermond. Daar hangen sinds 2013 een paar touwen over een drukke weg. De Limburgse eekhoorntjes vinden het prachtig en trippelen lustig heen en weer over het touw.

Hoe anders vergaat het hun Haagse soortgenoten. Die baden in een ongekende weelde. Voor ruim 130.000 euro hebben ze de Rolls Royce onder de eekhoornbruggen. Het moet daarmee het duurste exemplaar ter wereld zijn. Alleen: er maakt nauwelijks een eekhoorn gebruik van. De eerste vijf jaar is er precies elf keer een knager overheen gelopen. Dat is bijna 12.000 euro per passage.

De Haagse eekhoorns zullen niet beseffen dat ze hun luxueuze oversteekplaats mede te danken hebben aan George Bush. Als de Amerikaanse president begin deze eeuw niet had ingestemd met de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Wassenaar, was die brug er nooit gekomen. Want bij de bouw van het nieuwe onderkomen van de Amerikanen sneuvelt zoveel natuur, dat Wassenaar en Den Haag van het rijk destijds een zak geld krijgen om het leed ter verzachten. Voor liefst 5 miljoen euro mogen ze elders 'nieuwe natuur' aanleggen.

Dat is niet aan dovemansoren gericht. Den Haag waant zich een tijdlang in een snoepwinkel. De loopkever krijgt een rooster in het fietspad, de stekelbaars een grotere waterdoorgang, kikkers een speciale ondiepe strook water, er komen korven met kalksteen voor de bunzing, en vleermuizen kunnen zich uitleven op een nieuwe ruige tunnelwand.

Hoe mooi ook allemaal, de dieren zullen met een jaloerse blik kijken naar het budget dat is uitgetrokken voor de eekhoorn. Hard nodig, zo vindt de gemeente. Want deskundigen denken dat de populatie in het Haagse Bos met uitsterven wordt bedreigd. Er zou sprake zijn van inteelt; een oversteekmogelijkheid naar soortgenoten in Clingendael zou de populatie kunnen redden.

Het probleem is niet op te lossen met een simpele touwbrug, zo denken ze op het stadhuis. De Benoordenhoutseweg zou daarvoor te breed zijn. In plaats daarvan mikt Den Haag op een 'innovatieve' constructie. Met als belangrijke eis dat hij veilig moet zijn voor verkeer en dier. Daarnaast moet de brug ook 'uniek' zijn, zo is de wens.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag