Volledig scherm
Leerlingenvervoer © Jan de Groen

Bruines zet vervoeder Connexxion aan de kant

De gemeente Den Haag is zo ontevreden over de kwaliteit van het leerlingenvervoer dat vervoer Connexxion aan de kant is gezet. Het vervoer wordt overgenomen door taxibedrijf RMC, een onderneming die in Rotterdam overigens óók niet van onbesproken gedrag is.

Dagelijks worden circa 1060 Haagse, Rijswijkse en Delftse leerlingen met de taxi naar school gebracht. Het zijn kinderen die door hun fysieke of verstandelijke beperking niet in het reguliere onderwijs passen. Omdat scholen voor speciaal onderwijs relatief dun gezaaid zijn, moeten ze soms tientallen kilometers reizen.  

Problemen
De afgelopen jaren regelde vervoerder Connexxion het vervoer voor deze  groep leerlingen. Dat ging lang niet altijd vlekkeloos. In deze krant vertelden een aantal ouders over de problemen. Zo duurden de ritten soms te lang, moesten kinderen onnodig lang wachten in een taxibusje of werden ze op het verkeerde adres afgeleverd.

Ook de gemeente is ontevreden over Connexxion. Onderwijswethouder Saskia Bruines (D66) heeft daarom besloten het contract met de vervoerder niet te verlengen. In plaats daarvan neemt het Rotterdamse bedrijf RMC vanaf komend schooljaar het vervoer op zich.

Volledig scherm
De Haagse onderwijswethouder Saskia Bruines (D66). © Frank Jansen

Maar ook die vervoerder is niet van onbesproken gedrag. Zo klaagden in Rotterdam ouders over taxi's die te laat komen of kinderen vergeten op te halen. Daarnaast maakten ze zich druk over de veiligheid; de chauffeurs zijn volgens hen lang niet altijd in staat tot het begeleiden van een - steeds voller wordend - busje vol kwetsbare kinderen.

Kwaliteit
Toch geeft de gemeente Den Haag er vertrouwen in dat het in de hofstad dik in orde komt. Een woordvoerder van Bruines laat weten dat er speciaal geselecteerd is op kwaliteit. ,,Kwaliteit heeft voorrang gekregen boven prijs,'' zegt hij. ,,Bij de vorige aanbesteding is scherper naar de prijs gekeken. Daarnaast is in het nieuwe contract opgenomen dat de overgang van de ene naar de andere vervoerder soepeler moet gaan verlopen.''

Connexxion moet er de laatste weken van het schooljaar nog alles aan doen om de boel op orde te krijgen, waarschuwt Bruines. Ze dreigt in het uiterste geval op de valreep nog een deel van de ritten door een ander bedrijf te laten uitvoeren.

Naast vervoerder RMC neemt ook het bedrijf Noot uit Ede een deel van het regionale vervoer op zich. Die vervoerder concentreert zich met name op de leerlingen uit Rijswijk en Delft.

In samenwerking met indebuurt Den Haag