Burgemeester: 'Herstel gewonden gruweldaad gaat nog lange tijd duren'

VideoBurgemeester Pauline Krikke is diep geraakt door de ontmoetingen met twee van de drie slachtoffers van de 'gruweldaad’ die zaterdag zijn neergestoken in Den Haag door de 31-jarige Syriër Malek F.

,,Het gaat nog een lange tijd duren voordat zij er zowel lichamelijk als mentaal weer een beetje bovenop zijn’’, concludeert burgemeester Pauline Krikke na haar bezoek vanmiddag aan de gewonden. Een derde slachtoffer was medisch nog niet in staat om de burgemeester te ontvangen.

Burgemeester Krikke wil niet ingaan op de aard van de verwondingen van de slachtoffers. ,,Dat is niet aan mij. Het is ook onderdeel van het onderzoek van het Openbaar Ministerie.’’

Quote

Een gruweldaad die ik ten scherpste veroordeel

Burgemeester Pauline Krikke

Krikke snapt de ontzetting van de slachtoffers. ,,Het was een prachtige, zonnige Bevrijdingsdag en dan word je zomaar aangevallen door een man met een mes. Een gruweldaad die ik ten scherpste veroordeel.’’

Over het lopende onderzoek door het openbaar ministerie kan Krikke nog niets zeggen. Het OM verdenkt hem nu wel officieel van drie pogingen tot moord. In de vordering staat onder meer al dan niet met terroristisch oogmerk.

Krikke: ,,Het onderzoek naar de toedracht en de motieven van de verdachte is nu volop gaande. Zo’n afschuwelijke daad vraagt om goed onderzoek.’’ Ze benadrukt dat er zaterdag na overleg met politie en OM open en zorgvuldig is gecommuniceerd over wat op dat moment bekend was. Dat was dat ‘de man bij de politie bekend is vanwege verward gedrag’. Toegevoegd werd dat ‘op dit moment er geen signalen zijn dat er meer speelt dan dit’. Een verwijzing naar geruchten dat het om een terroristische aanslag zou gaan omdat de verdachte een Syrische statushouder is.

Aanslag

Op de vraag of er sprake is van een eerste aanslag in Den Haag gaat Krikke niet in. Ze schetst alleen dat zaterdag wel onmiddellijk het OM, de politie en zij bij elkaar zijn gekomen. ,,Het is een hele impactvolle gebeurtenis.’’ Ook op de vraag of er verschil is tussen een verwarde ‘Piet Klaasen uit Den Haag’ of een verwarde ‘Syrische statushouder uit Den Haag’ gaat Krikke niet in en verwijst alleen naar het onderzoek van het OM waarin ‘alle mogelijke scenario’s worden nagelopen’.

Behalve de gewonden, bezocht de burgemeester vandaag ook de agenten die betrokken waren bij de arrestatie van de verdachte. ,,Voor de mannen en vrouwen van de politie was het ook een heftige gebeurtenis. Ze hebben ook eerste zorg verleend aan de slachtoffers. Ik wilde mijn respect voor hun handelen persoonlijk overbrengen.’’

Burgemeester Krikke bezocht ook de horecazaken in het gebied waarvan eigenaren en personeel ‘oog in oog stonden met de verdachte’.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

Videostill
Volledig scherm
Videostill © Maaike Kraaijeveld

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag