Volledig scherm
© ANP

Burgemeester Krikke wil geen enkele betoging bij As-Soennah moskee

De Haagse burgemeester Pauline Krikke wil zondag geen enkele demonstratie toestaan bij de As-Soennah-moskee in Den Haag. Nadat de rechter eerder vandaag de extreemrechtse protestgroep Identitair Verzet verbood te demonstreren bij de moskee, besloot Krikke ook de tegendemonstratie van het Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties Regio Haaglanden (SIORH), die eveneens is gepland bij het gebedshuis aan de Fruitweg, niet toe te laten.

De burgemeester trekt met het verbod één heldere lijn voor demonstraties bij de As-Soennah moskee. Volgens burgemeester Krikke valt, net als bij de betoging van Identiair Verzet, te vrezen voor verstoringen van de openbare orde wanneer de islamitische organisaties bij de moskee zouden demonstreren. De moskee ligt bij woningen en trams. Zelfs een massale inzet van de politie kan een mogelijke onveiligheid niet voorkomen, aldus de gemeente.

SIORH moet met haar betoging uitwijken naar het Zuiderpark. Het Identitair Verzet mag van Krikke demonstreren op de Koekamp bij het Malieveld. Op beide plekken zullen gemeente en politie voor faciliteiten zorgen om de actie in goede banen te leiden. ,,Dit zal veel politie-inzet vergen, maar dit hoort bij het faciliteren van ieders recht om te kunnen demonstreren”, stelt de woordvoerder van de gemeente.

Demonstratie

Er zijn vijf tegendemonstraties aangekondigd tegen het Identitair Verzet. Naast het SIORH zijn dat het Platform tegen Racisme, Movement X, een groep particulieren en een anti-fascistisch initiatief. Het gaat in totaal om honderden mensen.

Identitair Verzet keert zich tegen het salafisme, een streng orthodoxe stroming binnen de islam, en wil daarom dat het ,,salafistisch centrum’’ aan de Fruitweg sluit.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag