Volledig scherm
Archieffoto: Demonstranten lopen in een klimaatmars door de stad. © ANP

Burgemeester overstag: klimaat-demonstranten mogen toch langs Tweede Kamer en Haags stadhuis

De klimaatbetogers die vrijdag gaan demonstreren op de Haagse Koekamp, mogen na afloop toch langs het stadhuis en het Tweede Kamergebouw lopen. Na forse kritiek heeft burgemeester Pauline Krikke van Den Haag de route van de klimaatmars  in overleg met de organisatoren alsnog  gewijzigd.

,,Het is goed dat we in nauw overleg een route hebben gevonden die  hen de ruimte geeft om hun boodschap uit te dragen bij het stadhuis en de Tweede kamer en die andere bewoners en bezoekers van de binnenstad niet in het gedrang brengt‘’,  stelt  de burgemeester.

Eerder had burgemeester Krikke het traject van de Klimaatmars  afgekeurd, omdat ze  het risico op vermenging van klimaat-demonstranten met winkelend publiek, toeristen en overige omstanders te groot vond. Ze stelde een alternatieve route voor die minder kans geeft op 'wanordelijkheden'. 

Nadat de organisatoren hun bezwaren tegen het eerdere  traject van de Klimaatmars bekend hadden gemaakt, schoten diverse Haagse politieke partijen hen te hulp. Haagse Stadspartij, PvdA, Partij voor de Dieren, SP en GroenLinks vonden dat de burgemeester het recht op demonstratie wel erg inperkte  door de Tweede Kamer en het stadhuis uit te sluiten.

Route

De route van de Klimaatmars is nu als volgt: Laan van Reagan en Gorbatsjov, Prinsessegracht, Korte Voorhout, Tournooiveld, Lange Voorhout, Kneuterdijk, Lange Vijverberg, Tournooiveld, Korte Voorhout, Prinsessegracht, Herengracht, Fluwelen Burgwal, Kalvermarkt ,Spui, Turfmarkt, Oranjebuitensingel, Herengracht/Bezuidenhoutseweg, Laan van Reagan en Gorbatsjov. 

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

 1. Automobilist negeert stopteken en knalt na achtervolging tegen boom
  Play
  Video

  Automobi­list negeert stopteken en knalt na achtervol­ging tegen boom

  Een automobilist is vannacht gecrasht op de Crees Laseurlaan in Den Haag. Volgens calamiteitensite District8 gebeurde dat na een achtervolging door de politie. Agenten wilden de auto laten stoppen, omdat de bestuurder een gevangenisstraf van elf dagen had openstaan. Toen de politie de automobilist een stopteken gaf, ging hij er vandoor, waarna hij even later tegen een boom knalde. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht.
 2. Maak de quiz en win het boek Lieve Rachel van Leo van der Velde

  Maak de quiz en win het boek Lieve Rachel van Leo van der Velde

  Al ruim een jaar lang schrijft journalist Leo van der Velde iedere week een brief aan zijn kleindochter Rachel. Deze brieven verschijnen in de rubriek Lieve Rachel in AD Haagsche Courant. Vorige week zijn een aantal brieven en niet eerder vertoonde verhalen samengebundeld in het boek Lieve Rachel uitgebracht. In deze quiz moet antwoord gegeven worden op vragen over de brieven van Leo. Doe mee en maak kans op een gesigneerd exemplaar!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag