Volledig scherm
Archieffoto: Demonstranten lopen in een klimaatmars door de stad. © ANP

Burgemeester overstag: klimaat-demonstranten mogen toch langs Tweede Kamer en Haags stadhuis

De klimaatbetogers die vrijdag gaan demonstreren op de Haagse Koekamp, mogen na afloop toch langs het stadhuis en het Tweede Kamergebouw lopen. Na forse kritiek heeft burgemeester Pauline Krikke van Den Haag de route van de klimaatmars  in overleg met de organisatoren alsnog  gewijzigd.

,,Het is goed dat we in nauw overleg een route hebben gevonden die  hen de ruimte geeft om hun boodschap uit te dragen bij het stadhuis en de Tweede kamer en die andere bewoners en bezoekers van de binnenstad niet in het gedrang brengt‘’,  stelt  de burgemeester.

Eerder had burgemeester Krikke het traject van de Klimaatmars  afgekeurd, omdat ze  het risico op vermenging van klimaat-demonstranten met winkelend publiek, toeristen en overige omstanders te groot vond. Ze stelde een alternatieve route voor die minder kans geeft op 'wanordelijkheden'. 

Nadat de organisatoren hun bezwaren tegen het eerdere  traject van de Klimaatmars bekend hadden gemaakt, schoten diverse Haagse politieke partijen hen te hulp. Haagse Stadspartij, PvdA, Partij voor de Dieren, SP en GroenLinks vonden dat de burgemeester het recht op demonstratie wel erg inperkte  door de Tweede Kamer en het stadhuis uit te sluiten.

Route

De route van de Klimaatmars is nu als volgt: Laan van Reagan en Gorbatsjov, Prinsessegracht, Korte Voorhout, Tournooiveld, Lange Voorhout, Kneuterdijk, Lange Vijverberg, Tournooiveld, Korte Voorhout, Prinsessegracht, Herengracht, Fluwelen Burgwal, Kalvermarkt ,Spui, Turfmarkt, Oranjebuitensingel, Herengracht/Bezuidenhoutseweg, Laan van Reagan en Gorbatsjov. 

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag