Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Burgemeesters uiten zorgen en willen meer agenten

De regionale vakbondswoordvoerders weten het niet meer. Iedereen doet zijn best, maar het is wel heel lastig om meer boeven te vangen als er zo weinig mensen zijn, zeggen ze. De burgemeesters van Rijswijk en Westland hebben eveneens zorgen. De politie zelf is wat optimistischer.

Quote

Er zijn bureaus waar avonddiensten met drie man worden gedraaid, dat waren er eerst acht, tien

Geert de Jong

Henk Molenaar en Geert de Jong. De een van politievakbond ACP, de ander van de ANPV. Ze zijn beiden werkzaam bij de politie Eenheid Den Haag. Betrokken politiemannen, maar wel met zorgen. Die zij zelf hebben, maar ook horen van collega's. De cijfers van vorig jaar lijken die te bevestigen. Vooral in Westland, Delft en Rijswijk werden afgelopen jaar minder inbraken en straatroven opgelost. Natuurlijk, zeggen ze, als de nood aan de man is, laat geen agent het afweten. Maar wat is het krap. ,,Er zijn bureaus waar avonddiensten met drie man worden gedraaid, dat waren er eerst acht, tien. Met moeite kunnen we een auto laten rijden'', zegt De Jong.

Quote

De gewone teams redden het niet meer, dus de rest wordt gerekruteerd uit de wijkteams. Dat gaat dus ten koste van andere dingen

Henk Molenaar

Grabbelton
Volgens Henk Molenaar is het grootste probleem dat wijkteams als 'een grote grabbelton' worden gebruikt, omdat hun inzet nodig is voor bijvoorbeeld extra beveiliging van ambassades, bij het paleis van justitie, maar ook bij protesten. Meer dan waar ook in Nederland zijn in de hofstad demonstraties. In 2016 waren het er dik 1.400, 400 meer dan in 2015. Ook het aantal evenementen steeg met 500 naar 5.000. ,,De gewone teams redden het niet meer, dus de rest wordt gerekruteerd uit de wijkteams. Dat gaat dus ten koste van andere dingen'', zegt Molenaar van de ACP.

,,We doen zeker nog leuke onderzoeken'', voegt hij er aan toe, ,,en dan behalen we goede resultaten. Maar het zijn speldenprikken. Want als dat onderzoek klaar is, moet je direct ergens anders naartoe, waar ook een gat is. We kunnen geen continuïteit vasthouden.''

Zowel Molenaar als De Jong ziet de vakantie met grote vreze tegemoet. Want ook dan zijn grote evenementen gepland. De Veteranendag in Den Haag of Waterpop in Wateringen. ,,Dan zitten we ver onder de waterlijn'', aldus De Jong.

De burgemeesters van Westland en Rijswijk, waar de politie het afgelopen jaar de slechtste resultaten haalde, delen die zorg. De Westlandse burgemeester Sjaak van der Tak stelt dat de politie al jarenlang onder grote druk staat door de reorganisatie. ,,Agenten leren het vak hier om vervolgens naar elders te vertrekken of ze mogen geen nacht- en weekenddiensten meer draaien omdat ze de leeftijd van 55 hebben bereikt. Het tekort aan menskracht kan moeilijk worden opgevuld, omdat er als gevolg van jarenlange bezuinigingen te weinig agenten zijn."

Steun
De Rijswijkse burgemeester Michel Bezuijen ondersteunt zijn Westlandse collega. ,,Hierdoor is in 2016 de aanpak van straatroven en woninginbraken achtergebleven. Gelukkig merken we daar nu verandering in. Door de inzet van het straatroofteam en het flexteam woninginbraken laten de eerste vier maanden van 2017 een positiever beeld zien.''

De politie slaat een optimistischer toon aan. De ergste problemen zijn inmiddels achter de rug, zegt Cor Spruijt, woordvoerder van de Haagse politie. ,,Natuurlijk moeten we keuzes maken en dat is niet altijd even leuk. Als je twee inbraken hebt, wil je het liefst allebei aandacht geven. In de praktijk wordt gekozen voor de inbraak waarvan je denkt de grootste kans te hebben een verdachte aan te houden. We zien dat we met weinig mensen goed omgaan met het stellen van prioriteiten. Dat is de andere kant van de medaille."

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

poll

Vind jij het erg om in Haagse winkels of horeca het Engels aangesproken te worden?

Vind jij het erg om in Haagse winkels of horeca het Engels aangesproken te worden?

  • Ja (73%)
  • Nee (22%)
  • Neutraal (5%)
1967 stemmen