Volledig scherm
Het hoofdkantoor van Eneco. © ANP XTRA

Burgerbeweging en Het Groene Consortium gaan overnamestrijd om Eneco aan tegen Shell

Een mooi idee van duurzame dromers, maar waar is het geld? Dat is vaak de teneur als Den Haag Fossielvrij betoogt hoe burgers samen energiebedrijf Eneco kunnen verduurzamen. Het doel van die club is dat de stad geen energie uit CO2-uitstotende bronnen meer hoeft te halen.

Die kritische wedervraag van politici kan nu van tafel, want de burgerbeweging gaat in de overnamestrijd om Eneco (waarvoor onder meer Shell en Total in de race zouden zijn) de krachten bundelen met Het Groene Consortium. Dat is het investeringsvehikel van onder anderen Kees Koolen - de oprichter van Booking.com - en de mensen achter energiebedrijf Greenchoice en investeerder Meewind. Zij hebben al pensioenfondsen zover gekregen dat ze mee willen investeren in de overname van Eneco, dat nu nog eigendom is van gemeenten.

,,Samen kunnen wij genoeg geld op tafel leggen om te voldoen aan de vraagprijs van zo’n drie miljard euro”, zegt Gerben Pek van het consortium. Hij heeft een bedrijf dat zonnepanelen aanlegt. De partijen willen een warmte- en stroomnet aanleggen waar bewoners zelf met groene initiatieven op kunnen aansluiten.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag