Volledig scherm
Bussemaker © anp

Bussemaker opent Haagse expositie '24 uur met Willem'

In het Nationaal Archief in Den Haag is te zien hoe een werkdag van koning Willem I eruitzag. Minister Jet Bussemaker (Cultuur) opende donderdag de expositie '24 uur met Willem'. Speciaal voor de gelegenheid reisde ze een paar minuten met de koninklijke trein, van de koninklijke wachtkamer op station Hollands Spoor naar Den Haag Centraal.

De werkkamer van koning Willem I (1772-1843) is het uitgangspunt voor de tentoonstelling. ,,Daar speelde het werkende en persoonlijke leven van de koning af'', zegt het Nationaal Archief. Uit de eigen collectie worden enkele bijzondere topstukken getoond, zoals de eerste grondwet en de eerste troonrede. Maar ook persoonlijke bezittingen van de vorst, zoals zijn werkkostuum en een theeservies voor op reis, zijn te zien.

Het Nationaal Archief komt met de expositie vanwege de viering van 200 jaar Koninkrijk. Volgens de instelling werkte de koning ,,bijna 24 uur per dag'' om Nederland en België weer in het zadel te helpen, nadat Napoleon in 1815 definitief was verslagen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag