Volledig scherm
© anp

'Cafés die discrimineren moeten tijdelijk deuren sluiten'

Haagse cafés die allochtonen weigeren moeten twee weken dicht. Dat vinden PvdA, HSP en GroenLinks. Dit rigoureuze voorstel volgt op de onthulling van Undercover in Nederland dat cafés De Paap, Millers en Barlow discriminerend deurbeleid voeren.

,,Als horecazaken denken dat ze mensen op grond van hun huidskleur kunnen weigeren, dan verdient dat stevig ingrijpen'', zegt Abderrahim Kajouane (PvdA). De partijen willen deze week van het college weten of cafés bij sterke vermoedens van discriminatie tijdelijk gesloten kunnen worden.

Verrassingsbezoek
De linkse partijen vinden dat de maat 'nu echt vol is'. ,,De tijd van praatjes is voorbij.'' In reactie op de onthulling van Undercover in Nederland kondigde verantwoordelijk wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA) gisteren al aan dat hij verdergaat met 'mystery guests'.    

Meer maatregelen
PvdA, HSP en GroenLinks willen behalve sluiting van de zaken ook andere maatregelen: een speciaal keurmerk in de horeca moet de bewustwording vergroten en aangifte doen van discriminatie moet makkelijker worden. 
D66 wil structureel onderzoek door middel van van verrassingsbezoeken in de Haagse horeca. ,,Nu blijkt opnieuw dat jongeren vanwege hun uiterlijk worden geweigerd. Dat is absoluut onacceptabel.''

Undercover
In de reportage van zondagavond is te zien hoe drie groepjes op stap gaan in Den Haag: een stel blanke jongens, een groepje donkere jongens en een groepje jongens van Marokkaanse komaf. Vooral donkere jongens kwamen in verschillende gelegenheden niet binnen. Bij drie van de vijf cafés - Millers, Barlow en De Paap - werden zijn geweigerd. De jongens van Marokkaanse komaf werden één keer geweigerd, bij Millers. De blanke jongens mochten overal doorlopen.


In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Zou jij in de Pim Fortuynstraat willen wonen?

Zou jij in de Pim Fortuynstraat willen wonen?

  • Ja (64%)
  • Nee (25%)
  • Geen mening (11%)
7251 stemmen