Op de bovenste verdieping van de campus van Universiteit Leiden in Den Haag heeft TU Delft een eigen afdeling.
Volledig scherm
Op de bovenste verdieping van de campus van Universiteit Leiden in Den Haag heeft TU Delft een eigen afdeling. © Angelo Blankespoor

Campus TU in Den Haag nu al te klein

Het zouden er aanvankelijk slechts twintig worden, maar inmiddels telt Den Haag al 250 studenten van de TU Delft. En als het aan Delft ligt, is de rek er nog lang niet uit.

Ze zitten er al een klein jaar, maar vandaag is dan toch echt de feestelijke opening van de 'Delftse Campus' in Den Haag. Naast de duizenden studenten uit Leiden huist op de bovenste verdieping van het gebouw aan de Wijnhaven nu ook officieel een contingent studenten, medewerkers en docenten van de TU Delft. Ze vormen samen de 2-jarige masteropleiding Engineering and Policy Analysis, een technische studie die studenten opleidt voor beleidsfuncties bij onder meer ministeries en internationale organisaties.

Cijfers

Een studie die aanslaat, zo blijkt uit de cijfers. ,,In Delft hadden we circa veertig studenten per jaar, inmiddels zijn het er zeventig'', zegt hoogleraar Jeroen van den Hoven, decaan van de faculteit Techniek, Bestuur en Management. ,,Al met al zijn er in Den Haag momenteel zo'n 250 Delftse studenten en vijftien medewerkers en docenten.''

En de rek is er nog niet uit. ,,We hopen door te groeien naar honderd nieuwe studenten per jaar. Dat zou betekenen dat er in totaal zo'n 350 studenten uit Delft in Den Haag studeren.'' Voorzichtig wordt dan ook al gekeken naar een nieuwe verdieping.

Beleidsvraagstukken

Maar waarom moeten TU-studenten per se naar Den Haag als Delft zelf maar op tien kilometer ligt? ,,Het is een studie die zich specifiek richt op beleidsvraagstukken. Watermanagement, het gebruik van drones, transportvraagstukken. Wij zoeken met onze technische achtergrond slimme oplossingen. Het is dan heel erg handig om letterlijk naast ministeries en internationale organisaties te zitten waarvoor deze oplossingen zijn bedoeld.'' Volgens Van den Hoven zijn er geen plannen ook andere studies uit Delft naar Den Haag over te hevelen.

De Haagse onderwijswethouder Saskia Bruines is blij met de komst van de Delftse opleiding. ,,Er komt zo ingenieurskennis naar Den Haag, die een aanvulling is op de juridische en bestuurskundige kennis uit Leiden. De stad is inmiddels een laboratorium voor vernieuwend academisch onderwijs.''

De gemeente Den Haag heeft over drie jaar verspreid 2,1 miljoen euro uitgetrokken om een bijdrage te leveren in de huisvesting.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag