Volledig scherm
PREMIUM
Carina van Leeuwen, forensisch rechercheur in het cold case-team © Imke Panhuijzen

Carina (60) is vastbesloten om nameloze doden een identiteit te geven: ‘Achterblijvers hebben nooit rust'

INTERVIEWZe was eerst te klein voor de politie, daarna te oud, waardoor Carina van Leeuwen (60) uit Den Haag pas forensisch rechercheur werd na een omweg als ok-assistent. Ze is vastbesloten de naamloze doden een identiteit te geven. ,,Elke dag denk ik aan de achterblijvers die wachten, zij hebben nooit rust."

Carina van Leeuwen, forensisch rechercheur in het coldcaseteam van de Amsterdamse politie, spreekt graag af bij Den Haag Centraal. Handig, want daar neemt ze bijna elke dag de trein naar Sloterdijk, waar ze werkt. Nog voor de koffie is besteld begint Van Leeuwen uit zichzelf over haar lengte. Groot genoeg was vroeger een vereiste bij de politie; je moest minstens 1,65 meter zijn. Pech voor Van Leeuwen, die koos voor een baan als operatiekamerassistente. Tegen de tijd dat de lengte-eis werd afgeschaft was ze weer te oud, een grens die later ook veranderde en zo kwam ze met haar 1,57 meter op haar 32ste alsnog bij de politie, in Den Haag.

Haar eerste stageweek begon op de achterbank van een surveillancewagen. Ze zat nog geen uur of er kwam een melding binnen over een dode man met naast zich een huilende dronken vrouw en een bebloede koekenpan die precies paste in het gat in zijn hoofd. De stagiaire kon wel mee, vonden de agenten, ze had vast al heel wat gezien.

Quote

Als ik op een plaats delict arriveerde, stormde er standaard iemand hysterisch op me af: 'Mevrouw, aan de kant, de technische recherche komt eraan!

Carina van Leeuwen

,,Dat klopte, maar dit was een ander verhaal; in een operatiekamer kom je van alles tegen maar geen doodgeslagen mensen. Ik stond daar, totaal gefascineerd door de technische recherche die bezig was met de man en de koekenpan. Dat wilde ik ook, maar er werkten toen, begin jaren negentig, bijna uitsluitend witte grijzende mannen."

Van Leeuwen grinnikt. ,,Een van hen wierp tegen: als iemand zich heeft opgehangen, moet jij hem lossnijden; dat is te zwaar voor jou en je kunt er niet bij. Laat mij nou maar, zei ik, ga ik wel regelen. Zo werd ik een van de eerste vrouwen bij de Haagse forensische opsporing. Maar als ik op een plaats delict arriveerde, stormde er standaard iemand hysterisch op me af: 'Mevrouw, aan de kant, de technische recherche komt eraan!'"

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag