Volledig scherm
Gemeenteraadslid Richard de Mos (R), ondernemer Aad Rog (M) en Frans B. (L). © ANP

Cel- en werkstraf geëist tegen 'Pierredder' Frans B.

Een initiatiefnemer van de actie om de Scheveningse pier te redden, Frans B. uit Amersfoort, heeft volgens het Openbaar Ministerie ruim 23.000 euro aan donaties achterover gedrukt. Het geld kwam van onder meer zeehengelvereniging De Pierenwaaiers. Het OM eist 120 uur werkstraf tegen de man die op de strafzitting donderdag weer niet kwam opdagen.

Ondernemer Aad Rog en politicus Richard de Mos begonnen in het najaar van 2013 met de publieksactie ‘Lever een prestatie en doe een Pier donatie’ om het icoon te behouden voor Scheveningen. Frans B. en zijn Stichting Beheer Bedrijven (SBB) waren verantwoordelijk voor de rekening waarop de donaties werden gestort. De Pierenwaaiers gaven 20.000 euro, omdat ze de Pier sinds jaar en dag gebruikten als visstek.

Frans B. beweerde telkens dat iedereen zijn geld terug zou krijgen als de actie niet slaagde. Maar er gebeurde iets heel anders: na het afblazen van de campagne werd 23.000 euro overgeboekt naar een eigen rekening van de verdachte. Daarvan pinde hij veel, en betaalde deurwaarders en familie. De Pierenwaaiers en andere gevers konden fluiten naar hun geld. Pas in maart 2016 werd Frans B. opgepakt. Hij was tot die tijd onvindbaar. Maar bij de rechtszaak over de verduistering donderdagmiddag is hij er weer niet. De rechtbank denkt erover om de behandeling uit te stellen. ,,Er zijn veel vragen over de onderlinge afspraken die gemaakt zijn over het geld”, zegt de voorzitter.

Quote

Hij was heer en meester over die bankreke­ning

Officier van justitie

Na een schorsing wordt besloten toch door te gaan, ook in het belang van de gedupeerde Pierenwaaiers die op de tribune zitten. Volgens de officier van justitie is bewezen dat Frans B. het geld verduisterd heeft. ,,Hij was heer en meester over die bankrekening. Het geld had er op moeten blijven staan.” Ze eist een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand. Ook zou de verdachte het opgehaalde geld van de Pierenwaaiers moeten terugbetalen.

Zijn advocate voert aan dat hij met het opgehaalde geld wel degelijk op zoek is gegaan naar een investeerder voor de pier. De hele affaire zou Frans B ‘behoorlijk geraakt hebben’. De Pierenwaaiers horen het hoofdschuddend aan. Zij begrijpen niet hoe ze de man ooit vertrouwd hebben. Frans B. staat in het noorden van het land bekend als notoire oplichter die tien keer op de fles is gegaan. SBB is ook al failliet.

De rechtbank doet 21 december uitspraak.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag