Volledig scherm
Een wokpan, ter illustratie © AFP

Cel geëist tegen Haagse restauranteigenaar die 1,5 miljoen euro naar China sluisde

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag voor de rechtbank in Den Haag vijftien maanden cel geëist tegen een voormalig eigenaar van een Haags wokrestaurant. Volgens het OM heeft de man 1,5 miljoen euro witgewassen en weggesluisd naar China.

Tegen drie voormalige werknemers eiste het OM in twee gevallen een taakstraf van 120 uur en in één geval een voorwaardelijke celstraf van twee maanden. Zij zouden hun bankrekeningen hebben laten gebruiken voor de witwaspraktijken. De ex-restauranteigenaar had hen naar Nederland gehaald. Hij maakte via hun rekeningen telkens grote bedragen over. Dat vehikel was voor de hoofdverdachte belangrijker dan het kokswerk van het drietal. “Mensonterend”, zo bestempelde het OM deze manier van doen.

Volgens justitie is dit geld met misdaad verdiend, al is onduidelijk gebleven met welk type misdaad. Door het naar China over te boeken, zou de man de criminele herkomst hebben willen verhullen. De restauranteigenaar hoorde ook een boete van een half miljoen tegen zich eisen. Daarnaast staat hem nog een ontnemingsvordering te wachten.

De rechtbank doet uitspraak op 9 december.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

  1. Glazenwasser Dennis: 'Zolang het tussen plus 40 en min 4 graden is werk ik'
    PREMIUM
    Vak apart

    Glazenwas­ser Dennis: 'Zolang het tussen plus 40 en min 4 graden is werk ik'

    Dennis Westenberg (40) uit Den Haag ging naar de havo op het Aloysius College en was vervolgens op de Haagse Hogeschool hard op weg om accountant te worden. ,,Maar ik merkte dat het m'n ding niet was. Toen een vriend van me, Raymond Mulder, een glazenwasser, vroeg om hem te komen helpen, heb ik dat gedaan. Dat was bijna twintig jaar geleden. Nu heb ik mijn eigen glazenwassers- en schoonmaakbedrijf en ben ik blij dat ik niet ergens binnen op kantoor achter een beeldscherm hoef te zitten." Verslaggever Nicolette van der Werff ging bij hem langs voor de rubriek Vak Apart.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag