Volledig scherm
© ANP XTRA

Celstraf geëist tegen agent die informatie lekte voor geld: ‘Ik zag er geen kwaad in’

Het Openbaar Ministerie eist dertig maanden celstraf tegen de 62-jarige Johannes B. uit Zoetermeer, die informatie uit het politiesysteem lekte aan zijn neef. Ook wil het OM dat hij vijf jaar geen publiek ambt bekleed. De agent, die werkte als inspecteur bij de politie-eenheid Den Haag, wilde naar eigen zeggen alleen maar helpen. ‘Ik zag er geen kwaad in’. 

Het Openbaar Ministerie verdenkt de agent ervan tussen januari 2015 en oktober 2017 informatie over veertig personen te hebben doorgespeeld. Tijdens een eerdere zitting bekende B. de informatie te hebben gelekt, maar ontkende hij meer dan alleen kentekens te hebben doorgespeeld. Volgens zijn advocaat kon hij die informatie ook niet doorspelen. B. zou enkele honderden euro’s hebben gekregen voor het lekken van de informatie. Inspecteur B. werkte als leidinggevende bij de dienst beveiligen en bewaken en had toegang tot registers van diverse diensten. Zo kon hij zien of iemand gesignaleerd stond, bijvoorbeeld als verdachte. Informatie had volgens het OM ook betrekking op een belangrijk drugsonderzoek. Hij printte soms tientallen pagina’s uit.

Ook vandaag ontkent B. niet dat hij de informatie heeft doorgespeeld, maar hij zegt er geen kwaad in te hebben gezien. De eerste keer zocht hij informatie op over een boottrailer voor zijn neef. ‘Ik wilde helpen’, aldus de agent. Een andere keer had hij informatie opgezocht over een vermist familielid. Ook toen wilde hij helpen, zegt hij.

Criminelen

De officier van justitie gelooft niets van de onschuld en was de informatie uit politiesystemen goud waard voor mensen uit het criminele milieu. De informatie die John B. opzocht is te linken aan zeker vijftig personen, concludeerde de Rijksrecherche. De meesten van hen verkeren in het criminele milieu. B. kon niet neuzen in zwaardere recherche-onderzoeken. Toch was de informatie volgens het OM van grote waarde voor criminelen.

Ze benadrukte dat ,,politiesystemen geen Google zijn’' en dat ongeoorloofd informatie zoeken strafbaar is. Het politiesysteem geeft dat ook bij elke opdracht aan. Volgens haar heeft B. het imago van de politie geschaad en jarenlang zijn collega’s besodemieterd.

Na het ontdekken van het lek is de Zoetermeerder op non-actief gesteld. Sindsdien zit hij thuis in de ziektewet. Overigens staat ook de neef van de agent voor de rechter. Hij wordt verdacht van omkoping. Tegen hem is 20 maanden cel geëist. B. zelf zei dat hij altijd trots was op zijn uniform en dat het heel zuur is dat hij oneervol is ontslagen. ,,De andere jaren heb ik altijd goed gewerkt.’' Hij hoopt dat hij hooguit een taakstraf krijgt.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag