Volledig scherm
Winkeleigenaar grijpt overvaller in Den Haag. © AD

Celstraf geëist voor mislukte overval buurtsuper

Het Openbaar Ministerie eist zestien maanden cel tegen de man die op 1 december de eigenaar van supermarkt Yagmur aan de Van Zeggelenlaan in Den Haag zou hebben overvallen. 

De in België woonachtige verdachte Vinay R. (22) ontkent dat het om een roof ging. Hij was destijds bij zijn moeder in Den Haag op bezoek. Zijn familie zou tegen zijn homoseksuele aard en zijn samenleven met een man zijn geweest. Volgens de verdachte liep hij daarom uit frustratie met een pistool in zijn broeksband rond. Hij wilde tijdens het familiebezoek een supermarkt binnen. De supermarktondernemer zag hem aankomen en was ervan overtuigd dat R. het pistool in zijn broeksband had om in de winkel de inhoud van de kassa op te eisen. 

Volgens de ondernemer kreeg hij een doorgeladen pistool op zijn hoofd gericht. Er volgde geschreeuw en een worsteling waarbij de verdachte werd overmeesterd. Hij zat drieënhalve maand in voorarrest. Vinay R. heeft altijd ontkend dat hij de supermarkt wilde beroven. Hij ontkent ook het pistool uit zijn broeksband te hebben getrokken, ook al had hij dat eerder bij de politie wel toegegeven. Wel beaamde hij in een worsteling te zijn geraakt omdat de supermarkteigenaar ‘tegen hem schreeuwde’.

Ongeloofwaardige verklaringen

 De officier van justitie vindt de wisselende verklaringen van Vinay ongeloofwaardig. Hij gaat ervan uit dat hij de winkel wilde overvallen. ,,Dat is alleen niet gelukt omdat hij niet verwachtte dat de eigenaar zo kordaat zou optreden.” 

Het OM verdacht hem aanvankelijk ook van een wél geslaagde overval op een andere supermarkt in de buurt, Siddarth, van een week eerder, op 24 november. Maar daarvoor vroeg de officier vrijspraak, omdat er te weinig bewijs tegen R. is. Voor de mislukte overval op supermarkt Yagmur eist het OM twee jaar cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk. 

De verdediging spreekt van ‘een toevalligheid die verkeerd afliep’. De verdachte had in een ‘identiteitscrisis’ gezeten door een relatie met een man, terwijl zijn familie anders van hem verwachtte, zegt de advocaat. Vinay zei dat ‘in de cel zijn ogen zijn opengegaan’. ,,Ik ben nu heel positief bezig.” De rechtbank doet 2 juli uitspraak.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag