Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Celstraf geëist voor terrasruzie Prins Hendrikstraat

De 49-jarige Hagenaar Cor Z. ontkent dat hij tijdens een ruzie in de Prins Hendrikstraat in Den Haag gedreigd heeft een caféterras in de fik te zetten. Het OM vindt echter bewezen dat hij er benzine had gesprenkeld en eist 8 maanden cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

Het boterde al langer niet tussen de verdachte, die een winkel heeft in de Prins Hendrikstraat, en de eigenaar van het café. De Hagenaar zou de toegang tot het terras ontzegd zijn. Op 27 april liep het goed mis tussen beide heren. Z. zou uit een jerrycan benzine rondgestrooid hebben op het terras. Hij zou daarbij geroepen hebben dat hij de boel “in de fik” zou gaan zetten.

Tijdens de strafzitting vrijdag bij Haagse rechtbank kwam de verdachte met een heel andere versie, waarin de kroegbaas de ware agressor was. Die zou zonder reden op hem afgestormd zijn, om hem aan te vallen. “Die man is een keiharde straatvechter. Ik heb me alleen maar verdedigd.” De Hagenaar vertelde dat hij de jerrycan voor zijn hoofd moest houden, om een vuistslag van de café-eigenaar af te weren.

De kroegbaas sloeg volgens de verdachte toen zo hard tegen de jerrycan, dat de dop eraf vloog, en er ook benzine werd gemorst. Veel was het volgens de Hagenaar niet. “Hooguit een borrelglas.” Vervolgens zou hij door de kroegbaas in elkaar geslagen zijn. “Hij sleurde me daarvoor achter een bus. Mijn vriendin en een aardige man met een hond hebben me van de straat moeten rapen.”

Aanklacht

Het Openbaar Ministerie beschuldigde de verdachte aanvankelijk voor een poging tot brandstichting. Tijdens de zitting zwakte de officier van justitie de aanklacht af. Volgens haar had de Hagenaar op het terras alleen nog gedreigd met brandstichting. Maar daarvoor verdiende hij in haar ogen nog altijd een lange celstraf. “Het was een nare bedreiging”, zei de officier. “Voor getuigen was dit een angstaanjagende situatie. Die mensen dachten echt dat het verkeerd zou aflopen.”

Volgens de reclassering kampt de Z. met een agressie-probleem, maar hij vindt het niet nodig om daarvoor op cursus te gaan. “Sinds ik kinderen op de wereld heb gezet, ben ik een andere mens geworden”, zei hij vrijdag tegen de rechters.

Op de bewuste dag zou hij bovendien teveel alcohol gedronken hebben. “Ik mag dat helemaal niet, vanwege mijn hart”, ontkende de verdachte weer. Zijn advocaat meende dat er onvoldoende bewijs is dat de Hagenaar heeft gedreigd om het terras in vlammen te zetten. Niemand had de Hagenaar gezien met een aansteker in zijn hand. De advocaat vroeg om vrijspraak.

De uitspraak volgt over twee weken. 

In samenwerking met indebuurt Den Haag