Volledig scherm
Pro IS-demonstranten tijdens een protest in de Haagse Schilderswijk op 24 juli 2014. © ANP

Celstraf voor haatzaaien tegen Joden tijdens protest in Schilderswijk

Een 36-jarige man uit Den Haag moet twee weken de cel in omdat hij heeft opgeroepen tot haat en geweld tegen Joden. Dat deed hij tijdens een geruchtmakende demonstratie in de Schilderswijk op 24 juli 2014, waar onder meer met IS-vlaggen werd gezwaaid. 

Dat besloot de rechter vandaag. Zo verwees de Hagenaar tijdens de demonstratie in 2014 naar de slag bij Kaybar in 629, waarbij Joden werden verdreven, onderworpen of gedood. Verder riep hij dat 'het leger van Mohammed zal terugkeren' en ook zei hij dat 'zij zullen blijven spreken tot de Chaam (Syrië) gezuiverd wordt van deze Joden', waarna het publiek 'dood aan de zionist, vuile Joden' scandeerde. Dit is hem volgens de aanklager aan te rekenen als het aanzetten tot haat en geweld tegen de Joodse bevolkingsgroep. En de rechter was het vandaag daarmee eens.

'Overleden'

Dat de zaak zo lang heeft geduurd, komt doordat het Openbaar Ministerie in 2016 niet-ontvankelijk werd verklaard omdat de verdachte in IS-strijdgebied zou zijn overleden. In het hoger beroep een jaar later werd besloten dat vervolging toch door kon gaan omdat het - ook nu nog - niet zeker is dat de man dood is. Hij was niet aanwezig bij de behandeling van de zaak en is bij verstek veroordeeld. Waar hij zich bevindt, is niet bekend.

Tussen 2012 en 2014 was het onrustig in de Schilderswijk. Zeker zes personen zijn tot celstraffen veroordeeld voor het ronselen van jongeren, die zich aansloten bij terreurorganisaties in Irak en Syrië.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag