Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © ANP

Celstraffen geeist tegen Bulgaren voor nachtelijke ripdeal in Haagse hennepkwekerij

Vijf gemaskerde Bulgaren vielen op 12 februari 2017 ’s nachts binnen in een wietplantage aan de Hengelolaan in Den Haag. De bewoner en zijn vrouw werden bedreigd, geslagen en vastgebonden. Het OM eist celstraffen van 3 tot 5 jaar voor de overval. 

Volgens de verdachten hebben ze alleen de henneptoppen geoogst, zonder dat er geweld aan te pas kwam. In de Haagse rechtbank werden vanmiddag de gebeurtenissen van die nacht ruim twee jaar geleden gereconstrueerd. Er zijn lezingen die lijnrecht tegenover elkaar staan. De vijf verdachten, van 23 tot 42 jaar, zaten in elk geval met elkaar te kaarten in een koffiehuis toen Bekir A. (32) hen vroeg voor hem “een klusje” op te knappen. 

Ze moesten een wietplantage verplaatsen en konden zo een extraatje verdienen. In een bestelbusje volgden nog enige instructies : geen Bulgaars spreken maar Nederlands, elkaar ‘broer’ noemen en geen geweld gebruiken. Ze kregen petjes en sjaals als vermomming, want ze mochten niet herkend worden. Er waren 660 bakken met planten in de woning. De mannen hebben bekend dat ze aan de slag gingen om hennep (‘gras’) te knippen en in zakken te stoppen. Maar van bedreiging van de bewoner van het wietpand en zijn vrouw beweren ze niets te weten. 

 Geschreeuw 

De bewoner bewaakte de hennepplantjes voor de man die de hennepkwekerij had gefinancierd. Hij verklaarde bij de politie dat hij om drie uur ’s nachts was overvallen door meerdere mannen. Ze sloegen en bedreigden hem met ijzeren staven en een pistool. Hij werd vastgebonden met tiewraps. Zijn vrouw schreeuwde om de politie. Die kwam al snel, en hield de groep aan. ,,Dit gun je niemand, zelfs niet mensen die een plantage bewaken”, zei de officier van justitie over de overval. Zij eiste 5 jaar cel tegen hoofdverdachte Bekir A. 

De andere mannen hebben volgens het OM allemaal een rol gespeeld bij bedreigingen. Tegen hen zijn de eisen 48, 42, 40, en 36 maanden cel.

Complot 

De advocaten schetsten een heel ander scenario. De overval zou in scène zijn gezet door het slachtoffer zelf. Het was een complot om de financier van de kwekerij op te lichten. De bewoner van het pand zou ‘een arme kerkrat zijn die in een huis vol goud’ zat. ,,Het hele verhaal stinkt”, zei een advocaat. De geëiste celstraffen tegen de vijf verdachten zouden ‘draconisch’ zijn. De rechtbank doet op 29 mei uitspraak.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag