Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie. © Landelijk Parket

Celstraffen tot 10 jaar geëist voor smokkel van 1100 kilo coke tussen bevroren vis

Hagenaar Joao ‘John’ C. (49) hoorde de aanklager in de Rotterdamse rechtbank vandaag 10 jaar celstraf eisen voor de smokkel van ruim 1100 kilo coke in een container met ingevroren vis uit Ecuador. Geen straf eiste justitie voor de vondst van halffabricaten en chemische drugs als crystal meth in zijn loods aan de Frijastraat in Rijswijk.

Omdat ook anderen de loods gebruikten, is niet zeker of de verdachte weet had van de aanwezigheid van de verboden waar in zijn bedrijfsruimte. De enorme partij harddrugs met een straatwaarde van 22 miljoen euro is na een tip van Amerikaanse autoriteiten in juli vorig jaar aangetroffen in de Rotterdamse haven. De container met  harddrugs is door de politie gevolgd naar een loods in Zaandam, die was gehuurd door de Gorkumse 31-jarige krantenbezorger Hafid Z.. 

Tegen de eerder voor een drugsmisdrijf veroordeelde Gorkumer eiste de aanklager 9 jaar cel. Met nog vijf verdachten was hij in de loods om met behulp van hamers, beitels, watertanks en een waterpomp de coke uit de vis te halen. Tegen de vijf medeverdachten, waaronder een Amerikaan en drie Albanezen, eiste de officier van justitie 6 jaar cel. Allen houden vol niets te hebben geweten van de drugs in de vis. 

Volgens importeur Joao ‘John’ C., die justitie ziet als ‘de sleutelfiguur’ in de smokkel, is hij gemanipuleerd door de vermeende besteller van de container vis, waarvan hij geen naams- of adresgegevens kon leveren. 

Het is nog niet bekend wanneer de rechtbank uitspraak doet in deze zaak.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag