Celstraffen tot twee jaar geëist tegen Amsterdammers voor ophangen handgranaat bij ADO

videoTegen Charafedinne G. (21), Faissal B. (18) en Hilal A. B. (18), de drie mannen die worden verdacht van het ophangen van een handgranaat bij het supportershome van ADO Den Haag, heeft het Openbaar Ministerie vandaag celstraffen tot twee jaar geëist.

De Amsterdammers hebben zich vandaag voor de rechter moeten verantwoorden voor bedreiging, het voorhanden hebben van een granaat en vernieling. De drie verdachten, die inmiddels al zes maanden in de cel zitten, ontkennen dat ze iets te maken hebben met de granaat die april dit jaar bij ADO Den Haag werd aangetroffen. 

De verklaringen van de verdachten zijn allemaal verschillend. Charafedinne G. geeft toe dat hij de auto bestuurde waarmee de drie vanuit Amsterdam op en neer reden, maar hij had naar eigen zeggen geen idee wat ze gingen doen. Het OM zegt niets van het verhaal van G. te geloven. De officier van justitie zegt dat hij aanvankelijk loog. Ook Faissal B. zei niet te weten wat de bedoeling was. Hilal A. B. zou de granaat op het supportershome hebben geplakt, maar hij zwijgt daarover.  

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Volledig scherm
Het projectiel hing aan het gebouw, dat naast het stadion van de eredivisieclub staat. © ANP

Kleinere rol

Het OM eist vandaag tegen de 18-jarigen twee jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Tegen de 21-jarige G., die volgens justitie een kleinere rol zou hebben, is 18 maanden cel geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Ook hij zou een proeftijd van twee jaar moeten krijgen volgens het OM. 

Volgens de officier van justitie is er niks mis is met rivaliteit tussen voetbalclubs, maar die hoort op het voetbalveld. ,,Het ophangen van een granaat is puur crimineel gedrag.” Een kwalijke zaak volgens het OM. ,,De mannen hebben geen enkele verantwoordelijkheid genomen voor het gevaar, de angst en de onrust die ze hiermee hebben veroorzaakt.”

De advocaten van de verdachten vragen om vrijspraak. Over twee weken is de uitspraak.

Hakenkruizen

Op 9 april werd op het supportershome van ADO een handgranaat aangetroffen. Het explosief zat op de muur vastgeplakt. Naast de handgranaat stonden drie rode kruizen, het stadswapen van Amsterdam. Waarom de granaat aan de muur bij ADO werd geplakt, is niet duidelijk. Volgens justitie ging het om een wraakactie voor de meerdere vernielingen die ADO-hooligans eerder dit jaar aanrichtten in de stad van hun rivaal Ajax. Daar werden ’s nachts meerdere gebouwen besmeurd met leuzen en hakenkruizen. Het standbeeld De Dokwerker werd beklad met groen-gele verf, de clubkleuren van ADO. De verdachten zeggen echter geen fan te zijn van de Amsterdamse club. Volgens de officier is het daarom goed mogelijk dat ze de granaat hebben opgehangen in opdracht van anderen. 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Volledig scherm
Het Cars Jeans Stadion werd afgezet na de vondst van de handgranaat © Regio 15

Camerabeelden

Van de daders ontbrak na de vondst van de handgranaat ieder spoor. De drie mannen kwamen uiteindelijk bij toeval in beeld als verdachten. De Mercedes waarin ze zaten werd op de avond van 8 april aan de kant gezet door de politie op de A4 bij Schiphol. Het explosief werd op dat moment echter nog niet gevonden. Wel zagen ze een blauwe plastic tas met daarin ducttape en een spuitbus. Het explosief bij het supportershome was met ducttape vastgeplakt en er waren drie rode kruizen op de wand gespoten, waarschijnlijk met een spuitbus. 

De mannen zeiden tegen de agenten bij een shishalounge te zijn geweest. Hun gegevens werden genoteerd en ze mochten hun weg vervolgen. Later bleek uit camerabeelden dat de Mercedes met de drie verdachten niet naar een shishalounge is geweest, maar rechtstreeks naar het ADO stadion is gereden. Op 23 april werden de mannen aangehouden. 

Extra aandacht

Volledig scherm
Het Cars Jeans Stadion is momenteel afgezet na vondst granaat © Regio 15

De jonge verdachten woonden alle nog bij hun ouders ten tijde van het incident. Tijdens de rechtszaak bleek dat de mannen tot het incident weinig in aanraking zijn geweest met justitie. Wel staat Faissal B. in de Top400 van Amsterdam. Personen op deze lijst krijgen extra aandacht van de gemeente en organisaties als de politie, GGD en jeugdbescherming.

Boos

Bij ADO Den Haag werd met boosheid en onbegrip gereageerd na de vondst van de handgranaat. ,,Als je beseft wat hier had kunnen gebeuren, dan krijg je koude rillingen”, zei Jacco van Leeuwen, voorzitter van supportersvereniging Haagsche Bluf toen al tegen deze site. Bekijk hieronder de oude beelden. 

Verslaggeefster Ingrid de Groot was bij de rechtszaak aanwezig .

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag