Lijsttrekker Karen Gerbrands van de PVV.
Volledig scherm
Lijsttrekker Karen Gerbrands van de PVV. © ANP

Chaos bij Haagse PVV: 5 kandidaten van de conceptlijst verdwenen

De Haagse PVV gaat de verkiezingen in met slechts 9 kandidaten plus lijstduwer Henk Bres. Op de conceptlijst stonden nog 13 PVV'ers, een handvol is alsnog vertrokken. 'Wat een leegloop'.  

De PVV heeft de officiële kandidatenlijst voor de verkiezingen van 21 maart  gepubliceerd. Maar liefst vijf namen van de conceptlijst zijn verdwenen. Wel heeft de partij twee nieuwe kandidaten gestrikt: een PVV-Statenlid en een medewerkster van de PVV-Kamerfractie: ,,Ze hebben uit pure wanhoop gewoon een secretaresse van de fractie achter haar bureau weggetrokken voor de lijst'', aldus een bron. 

Lijsttrekker Karen Gerbrands gaat niet in op vragen over het vertrek van de vijf PVV'ers.

Gedoe
Volgens verschillende ingewijden is er veel onvrede onder de concept-kandidaten over alle gedoe in aanloop naar de verkiezingen. Actieve en gewaardeerde raadsleden werden op een zijspoor gezet, een kandidaat leek van de aardbodem verdwenen en werd van de lijst gehaald, een andere PVV'er pleitte in 2016 nog voor de instelling van 'burgermilities en -patrouilles', maar mag van lijsttrekker Karen Gerbrands aanblijven. ,,Er is ontevredenheid over de scouting en het niveau. Het is een grote leegloop'', zegt een ingewijde. 

En het wàs al lastig om geschikte kandidaten te vinden, meldde Gerbrands in een interview met deze krant: ,,Een aantal is afgehaakt. Het wordt gewoon niet geaccepteerd als je PVV’er bent.''

In de eerste Haagse peiling van gisteren duikelt de PVV omlaag, van 7 zetels in 2014 naar 4.  

De top-5 van de PVV
1. Karen Gerbrands - PVV-fractieleider en Kamerlid

2. Willie Dille - PVV-raadslid sinds 2010

3. Sebastian Kruis - woordvoerder partijleider Geert Wilders

4. Addie Wisse - medewerker Tweede Kamerfractie

5. Dick Kaffa - werkzaam in de zorg

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag