Chef brengt de krant nu rond op een elektrische bakfiets

VideoDe bewoners van de Archipelbuurt krijgen hun krant graag op tijd. Dus toen vaste krantenbezorger Chef door een lekke fietsband de krant lopend moest bezorgen, regelden ze meteen een compleet nieuwe elektrische bakfiets voor hun favoriete krantenman.

Quote

We hadden het gevoel dat we iets moesten doen: 300 kranten met een lekke band rondbren­gen, dat gaat niet. Deze man heeft zelf niets

Jan Stuyt
Volledig scherm
© Daniella van Bergen

Bijna alle krantenabonnees uit de Riouwstraat en het Prinsevinkenpark stonden gistermiddag op de stoep voor hun vaste koffiehuis de Prinsevink aan de Kerkhoflaan. De reden van de samenkomst op deze zonnige, maar ook koude dag was de overhandiging van hun gezamenlijke cadeau voor krantenbezorger Chef.

Chef, echte naam Cock Tijssen, gooit al jarenlang zes dagen per week tweemaal daags het AD, de Trouw en de Volkskrant in de brievenbussen van de Archipelbuurt. ,,Een paar weken geleden zag een van onze buren dat hij op een regenachtige dag met zijn bakfiets aan zijn hand liep", vertelt Winnifred Schreiner. ,,Hij was helemaal verregend te voet de kranten aan het bezorgen." Dat waren de buurtbewoners niet van hem gewend: ,,Hij moet helemaal van bij de Leyweg vandaan komen. Dat is niet aan te lopen."

Lekke band
Toen Chef na zijn route kwam schuilen in de Prinsevink, ontdekten de stamgasten dat het bleek dat zijn fiets een lekke band had. Een van de bezoekers ging direct langs huis om hem van droge kleding en een regenjas te voorzien. Goed bedoeld, maar wellicht net te laat: de week erop bleek de krantenbezorger ziek te zijn. Geveld door de griep.

,,We hadden het gevoel dat we iets moesten doen: 300 kranten met een lekke band rondbrengen, dat gaat niet. Deze man heeft zelf niets", meent medeorganisator Jan Stuyt.

Er was slechts één appje in de buurtwhatsappgroep voor nodig om een aanzienlijk bedrag bij elkaar te krijgen. ,,Zo'n 45 man hebben een donatie gedaan. Hiervan hebben we een elektrische bakfiets, een zeil voor over de fiets, een extra slot, een fietsverzekering, een fruitmand, een Pech Onderweg-abonnement bij de ANWB en een bon voor een nieuwe regenjas kunnen kopen."

Volledig scherm
© Daniella van Bergen
Quote

Ik ken bijna iedereen en iedereen kent mij. Toch ben ik totaal verbijs­terd

Cock Tijssen, Chef

Ontzettend geliefd
Behoorlijke cadeaus voor een krantenbezorger met een lekke band, maar de buurtbewoners hebben Chef dan ook hoog zitten. Onder luid gejoel en applaus overhandigt Jan Stuyt de sleutel. ,,Het voordeel van de elektrische fiets is dat je minder lang hoeft te fietsen, maar deze heeft als nadeel dat je wel extra voorzichtig moet doen", benadrukt hij. ,,Je moet je wel realiseren hoe ontzettend geliefd je in deze buurt bent. Iedereen wil jou graag houden als krantbezorger. Je bent er altijd, door weer en wind. Wij willen je daarbij helpen door je dit cadeau te geven."

Na deze woorden mag een overdonderde Chef zijn in rode doeken gehulde cadeau uitpakken. Hij is er stil van. Als hij uitleg heeft gekregen over hoe alles precies werkt en hij een stukje op de fiets heeft gereden zegt hij: ,,Ik bezorg hier al 13 jaar de krant. Ik ken bijna iedereen en iedereen kent mij. Toch ben ik totaal verbijsterd van wat er net is gebeurd. Ik had het echt niet verwacht."

Koffiehuiseigenaar Frank van der Valk begrijpt het wel: ,,Cock is gewoon heel plichtsgetrouw. Hij bezorgt hier altijd tussen 05.00 en 06.30 uur de krant. Ik ga om 06.30 uur open, dus ik kom hem vaak tegen op de fiets. Als hij dan klaar is met zijn route, komt hij hier terug en krijgt hij een kopje koffie van me. Een tweede bakkie hoeft 'ie meestal niet zelf te betalen: dat krijgt hij van de mensen die hier zitten na het uitlaten van hun hond. Ook als iemand zijn verjaardag viert en er is een gebakje over, dan gaat het naar Cock. Iedereen kent hem en heeft hem er graag bij."

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag