Volledig scherm
Chefkok Dimitri Heinrichs. © Desirée Schippers

Chef-koks kiezen voor Noordzeevis

Makreel, schol, kabeljauw: op de Scheveningse visafslag wordt dit weekeinde gekookt met én gesmuld van vis uit de Noordzee.

Quote

Visserij is al honderden jaren een belangrijk onderdeel van Schevenin­gen

Mark Rooker

De visafslag in de Scheveningse Haven is van vrijdag tot en met zondag het toneel van festival Vissch. In de sorteerhal - waar dagelijks tonnen vis worden geveild - kunnen liefhebbers kennismaken met Noordzeevis uit Scheveningen. Makreel, tong, kabeljauw: iedere vis 'uit de buurt' staat drie dagen lang in de spotlights tijdens workshops, demonstraties en in foodtrucks. ,,Alleen haring is er niet te vinden", zegt organisator Mark Rooker. ,,Die wordt al genoeg gepromoot op Vlaggetjesdag."

Het is de derde keer dat Rooker het festival ter promotie van Noordzeevis op poten zet.

,,Visserij is al honderden jaren een belangrijk onderdeel van Scheveningen", legt hij uit. ,,Toch staat Scheveningen vooral bekend als badplaats. Er zijn maar weinig mensen die ooit in de visafslag zijn geweest. Nu krijgen ze de kans er wél een keer een kijkje te nemen. En vooral: de vis te proeven, die uit 'onze' zee komt." Die is verser dan vers: wat er 's middags te proeven is, is dezelfde ochtend pas gevangen.

Workshops
Bezoekers kunnen niet alleen proeven, er zijn ook workshops en er is een vismarkt. Bovendien geven chef-koks uit Haagse restaurants - waaronder Savarin, It Rains Fishes en Cottontree demonstraties. Voor de ogen van het publiek bereiden ze in een speciale showkeuken, geplaatst door visgroothandel Seafood Centre, hun signature-dishes.

Quote

Ik vind het goed dat op dit festival de Noordzee­vis onder de aandacht wordt gebracht

Sebastiaan Knottnerus

Een van de chef-koks is Sebastiaan Knottnerus van Chef At. ,,Mensen die thuis een visje willen bereiden, kijken vaak niet verder dan de tilapia of pangasius uit de vriezer in de supermarkt", meent hij. ,,Gek, als je bedenkt dat er honderden vissoorten uit 'onze' zee komen en juist die tilapia's geëxporteerd zijn uit Azië. Ik vind het goed dat op dit festival de Noordzeevis onder de aandacht wordt gebracht."

Kreeft
In zijn foodtruck maakt Knottnerus dit weekend drie verschillende visgerechten, tijdens een demonstratie bereidt hij kreeft. Ook zijn collega-chef Dimitri Heinrichs van restaurant Cottontree City geeft een demonstratie, hij maakt een gerecht met makreel. ,,In ons restaurant werk ik veel met schelp- en schaaldieren, maar ook met Noordzeevis", vertelt hij. ,,Interessant om nu eens op een andere plek dan in de eigen restaurantkeuken te koken."

Vissch is van vrijdag tot en met zondag gratis te bezoeken. Het festival wordt omlijst door muziek van Haagse bands en singer-songwriters.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag