Isabella Chapel en Saskia Mees in Claudine & Claudette van De Appel, in 2014.
Volledig scherm
Isabella Chapel en Saskia Mees in Claudine & Claudette van De Appel, in 2014. © Henry van Niel / De Appel - gratis

Claudine en Claudette weer achter de ramen

Toneelgroep De Appel is dood, leve de Stichting Claudine & Claudette. Onder deze naam gaan voormalig Appel-actrices Isabella Chapel en Saskia Mees het Haagse theaterpubliek bestoken met een locatievoorstelling rond de Pulchri Studio aan het Lange Voorhout.

Voor de doorgewinterde theaterliefhebbers zijn de zussen Claudine en Claudette geen onbekenden. Eerder speelden zij al in 2014 en 2015 achter de ramen van de Pulchri Studio, waarbij de bezoeker vanaf de andere kant met een koptelefoon op mee kon luisteren met hun verhalen. Aangemoedigd door de positieve reacties van toen en door het einde van Toneelgroep De Appel besloten de beide actrices hun initiatief van destijds nieuw leven in te blazen.

Een subsidieaanvraag voor het nieuwe stuk werd door de gemeente aanmerkelijk positiever beoordeeld dan de eerdere plannen van De Appel. 'De commissie is bekend met eerder werk van Chapel en Mees en de kwaliteit van beide actrices staat niet ter discussie', was het oordeel. Met de aantekening het initiatief een kans te geven zich 'steviger te wortelen in het Haagse culturele veld'.

Vanaf woensdag 6 september tot en met zaterdag 30 september is de voorstelling 18 keer te zien. In een 'zomerse bitterzoete zotheid' drinken de zussen Claudine en Claudette thee, nippen aan een glaasje en praten over familiebanden, herinneringen (al dan niet gekleurd), misstanden in de ouderenzorg en 'erbij willen horen'. 

Het publiek zit tussen de bomen met een koptelefoon op en hoort en ziet vanaf daar wat zich afspeelt achter de ramen op de eerste verdieping van het historische pand.

 1. Afdelingen van Bronovo worden niet heropend: ‘Leidt niet tot meer IC-bedden’
  PREMIUM

  Afdelingen van Bronovo worden niet heropend: ‘Leidt niet tot meer IC-bed­den’

  Met een even onverwacht als opvallend statement mengt waarnemend burgemeester Remkes van Den Haag zich in de discussie over de sluiting van het Bronovoziekenhuis. Nu alleen al een kleine 200 mensen met het coronavirus in het ziekenhuis zijn opgenomen, afkomstig uit de hofstad en omliggende gemeenten, vindt Remkes het géén goed idee om de intensive care van het ziekenhuis in Benoordenhout te heropenen.
 2. Vakantieparken blijven gewoon open: ‘Beter in een chalet nu dan in een appartement driehoog’
  PREMIUM

  Vakantie­par­ken blijven gewoon open: ‘Beter in een chalet nu dan in een apparte­ment driehoog’

  Terwijl elders in het land vakantieparken en campings op slot zijn gegaan, kun je in Den Haag en omliggende gemeenten nog gewoon een vakantiehuisje boeken. Restaurants, zwembaden en andere voorzieningen op de parken zijn wel gesloten, maar chaletjes zijn nog steeds verkrijgbaar. Er zijn minder gasten vanwege het coronavirus, maar de parken zijn niet leeg. ,,De gasten komen vooral voor de rust.’’ Hoe verantwoord is dat?

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag