Volledig scherm
De kerk aan de Zuiderparklaan in Den Haag © Google

Comité vraagt steun van buurtbewoners in strijd voor behoud Valkenboskerk

Als het aan actiecomité 'Valkenbos Blijft' ligt, zullen er geen woningen op de plaats van de Valkenboskerk, maar ín de Valkenboskerk worden gebouwd. Het comité presenteert 3 januari een alternatief toekomstplan voor het kerkgebouw aan buurtbewoners en andere geïnteresseerden.

Volledig scherm
Een artiestenimpressie van het alternatieve plan. © Steenvlinder

Het alternatieve plan moet voorkomen dat de kerk aan de Zuiderparklaan tegen de vlakte gaat. Dit is wat het huidige bestemmingsplan stelt, waar de Commissie Ruimte op 18 januari over zal stemmen. De de kerk zal dan plaats moeten maken voor 52 nieuwbouwappartementen.

Kluswoningen
Projectontwikkelaar Steenvlinder, het actiecomité en de organisatie Naaste Buren zien de toekomst van de kerk echter anders voor zich: zij stellen voor om de kerk te behouden en 20 tot 35 kluswoningen in de kerk te creëren. In de woningen zouden ouderen en jongeren samen gehuisvest kunnen worden. 

,,Wij willen in de kerkzaal een soort raamwerk van ‘dozen’ bouwen waarbinnen de toekomstige bewoners zelf aan de slag kunnen,” legt Hans Sparreboom van projectontwikkelaar Steenvlinder uit. ,,En van het kosterhuis willen we twee herenhuizen maken."

Voor de wijk zou de bouw van kluswoningen een welkome ontwikkeling zijn, meent Sparreboom, die zelf tevens buurtgenoot is. ,,Zelfbouw trekt mensen aan die bereid zijn te creëren en voor hun eigen leven te werken, een drive die de Rustenburg-Oostbroek goed kan gebruiken. Bovendien combineren we wonen zo met een maatschappelijke functie en kan het kerkgebouw nog driehonderd jaar mee."

Quote

Voor veel buurtbewo­ners zou de sloop van de Valkenbos­kerk het verlies van een stuk identiteit zijn

Anja Voskuil, Actiecomité Valkenbos Blijft

Steun

Het plan van de drie partijen werd begin december reeds aan wethouder Wijsmuller voorgelegd. Eind december heeft het comité gesprekken met de fracties gevoerd, welke volgens het comité goed zijn verlopen.

Ook vanuit de buurt was de reactie overwegend positief. ,,Voor veel buurtbewoners zou de sloop van de Valkenboskerk het verlies van een stuk identiteit zijn,” meent Anja Voskuil van het actiecomité. De bijeenkomst voor geïnteresseerden vindt woensdag 3 januari om 20.00 plaats aan de Weesperstraat in Den Haag.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag