Volledig scherm
© ANP

Controleurs Den Haag krijgen steekwerend vest op tram

Om controleurs te wapenen tegen steeds grover geweld begint de HTM een proef met steekwerende vesten. Voorlopig worden tien medewerkers uitgerust met zo'n vest. In maart beslist de vervoerder of alle controleurs er een krijgen.

Maar binnen de HTM zijn er ook veel felle tegenstanders, erkent ze. Er zijn kaartjescontroleurs die zo'n vest een onhandig en zweterig ding vinden en er helemaal niets van moeten weten. De proef moet daarom uitwijzen hoe, wanneer en óf zo'n veiligheidsvest überhaupt een oplossing biedt.

'We willen onze mensen geen schijnveiligheid bieden,' zegt Harting tegen AD/Haagse Courant. 'Het mag natuurlijk niet zo zijn dat een controleur zich opeens een soort man van staal voelt, iemand die zich onkwetsbaar waant.'

'Vrijwillige basis'
Volgens de veiligheidscoördinator zou het kunnen dat een steekwerend vest straks verplicht wordt op risicovolle dagen en tijdstippen, zoals in het weekeinde, 'als de drank in de man is'. 'Dan zou het veiligheidsvest op andere dagen op vrijwillige basis gedragen kunnen worden.'

Eerder wees het personeel in een enquête het gebruik van zo'n vest in meerderheid af. Sommige beveiligers en controleurs schaften toen op eigen rekening een vest aan.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag