Volledig scherm
Hanneke van der Werf © Gratis

D66: Vrouwenbesnijdenis in Den Haag moet worden aangepakt

D66 wil dat de gemeente Den Haag vrouwenbesnijdenis aanpakt. Te veel meisjes uit de regio worden verminkt, zegt fractievoorzitter Hanneke van der Werf. ,,Kunnen we er nog scherper op zijn.’’

Van der Werf wil dat Den Haag meer gaat doen om vrouwenbesnijdenis te voorkomen. Alleen al in de regio Haaglanden zouden volgens de GGD ongeveer vijfduizend meisjes besneden zijn, of het risico erop lopen. Haagse verloskundigen zeggen volgens D66 bovendien regelmatig zwangere vrouwen in hun praktijk te zien, die op jonge leeftijd genitaal zijn verminkt.

,,Er moet meer aandacht komen voor dit probleem. Hoe kunnen we de vrouwen beter beschermen tegen deze verminking? Ik wil van het stadsbestuur weten welke stappen het kan nemen en hoe we deze gemeenschappen beter kunnen bereiken”, aldus Van der Werf.

Buitenland

De besnijdenissen vinden meestal op jonge leeftijd plaats in het buitenland. Meisjes die hun dagelijks leventje hebben in de hofstad, worden in hun vakantie meegenomen naar bijvoorbeeld het land van herkomst van hun ouders en daar toegetakeld. De schade van de ingreep is ook op latere leeftijd enorm, weet Van der Werf. ,,Een heel naar idee en het gebeurt volledig buiten ons zicht.’’

D66 heeft de afgelopen weken contact gezocht met verloskundigen in de stad om te peilen wat hun waarnemingen zijn. Zij zien in hun praktijk volgens de partij met enige regelmaat barende vrouwen, die op jonge leeftijd verminkt zijn. ,,Ik schrik daarvan’’, zegt Van der Werf. Zij hoopt dat de gemeente Den Haag maximaal invloed wil uitoefenen binnen de gemeenschappen waar besnijdenis tot de tradities behoren.

De aanpak van het probleem is lastig, zegt Van der Werf die geen mogelijkheden ziet binnen het strafrecht. Het feit wordt immers in het buitenland voltrokken buiten het zicht van Nederland. ,,Het is kindermishandeling. Maar in hoeverre heeft strafbaar stellen effect?’’ Het vraagstuk over vervolging hoort volgens haar dan ook op het bord van de landelijke politiek.

Informeren

De gemeente Den Haag moet volgens de D66-politica lokaal vooral mensen bewustmaken en informeren. ,,Je wilt een manier vinden om die ander te overtuigen dat besnijdenis niet in orde is. Ik zoek naar een maatregel waar die jonge meiden bij gebaat zijn. ’’

GGD Haaglanden heeft momenteel een preventieprogramma om vrouwenbesnijdenis tegen te gaan. D66 wil weten van het college van burgemeester en wethouders of dat programma voldoende werkt. 

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag