Volledig scherm
© Archieffoto

D66-wethouder Van Engelshoven wil naar de Tweede Kamer

Wethouder Ingrid van Engelshoven van Den Haag verruilt het Spui voor het Binnenhof. De D66-politica staat hoog op de landelijke kandidatenlijst van de democraten.

Quote

Na zeven prachtige jaren in Den Haag wil ik mijn ervaring graag inzetten op het Binnenhof

Ingrid van Engelshoven (D66)

,,Na zeven prachtige jaren in Den Haag wil ik mijn ervaring graag inzetten op het Binnenhof'', meldt de wethouder. Van Engelshoven wil zich inzetten voor de positie van vrouwen, zegt ze in een interview met NRC Handelsblad vanochtend. ,,Dat gaat in Nederland niet goed. Dit jaar hingen we op de ranglijst voor economische gelijkheid tussen mannen en vrouwen onder landen als Burundi en Namibië.''
 
Top-5
Officieel wordt de kandidatenlijst van D66 pas maandag bekend, maar Van Engelshoven (1966) zal in de top-5 staan, is de verwachting. Dat betekent dat ze na de Tweede Kamerverkiezingen van maart volgend jaar hoogstwaarschijnlijk stopt als wethouder van Den Haag. De lokale D66-afdeling moet dus op zoek naar een vervanger.

Onderwijs
Sinds 2010 is Van Engelshoven wethouder in Den Haag, met onderwijs, jeugd en kenniseconomie in haar portefeuille. Ze werkte aan de uitbreiding van de Leidse Universiteit in Den Haag en zette zich onder meer in voor de verdere ontwikkeling van brede buurtscholen.

Landelijke politiek
Insiders hielden al langer rekening met een overstap naar de landelijke politiek. Van Engelshoven was vanaf 2007 tot 2013 partijvoorzitter en werkte in die periode nauw samen met partijleider Alexander Pechtold aan de professionalisering van de partijorganisatie. In 2006 stond ze ook op de kieslijst (plek 8) maar toen scoorden de democraten slechts 3 zetels.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag