Volledig scherm
19 september 2019 verschijnt PINDA* de glossy met een Indisch tintje. © Pinda

Daar is de PINDA*, met Indische risolles toe: ‘Een glossy om uit te leggen wie we zijn’

Voor de één is ‘pinda’ een scheldwoord, voor de ander is het een geuzennaam. Vooral die laatste invulling lijkt op te gaan voor de Indische genodigden gisteren, bij de presentatie van de eenmalige glossy PINDA* in Museum Sophiahof aan de Sophialaan in Den Haag. 

Het blad is ‘een eenmalige gids door Indisch Nederland’, zoals hoofdredacteur en bedenker Ricci Scheldwacht het noemt. ,,Een glossy om uit te leggen wie we zijn.’’

‘We’ zijn de Indo’s en de Molukkers, inmiddels toe aan de vierde generatie van mensen met wortels in het voormalige Nederlands-Indië, het huidige Indonesië. Door publicist Theodor Holman geestig aangesproken met ‘Beste aardnoten’, waarop na een verspreking door een ander de aanspreektitel ‘aardgenoten’ algemeen werd aanvaard.

Na het ontroerende ‘Het land van Toen’ door Amber Nefkens, die een gedicht van haar oma op muziek zette, legde Scheldwacht nog een keer uit waarom PINDA* belangrijk is.

Quote

Een verhaal waarachter een complexe wereld schuilgaat

Scheldwacht

Het Indische verhaal moet worden gehoord, vindt hij. ,,Een verhaal waarachter een complexe wereld schuilgaat. Waar de erfenis uit het koloniale verleden nog altijd doorwerkt.’’

Niet bang

Niet bang zijn was het beste advies dat hij onlangs nog kreeg van iemand. ,,Want mensen die hun land moeten ontvluchten en ergens nieuw komen zijn altijd bang. Bang voor autoriteiten. Bang dat ze er weer worden uitgegooid. Bang om te worden afgewezen. Die angst dragen ze over op hun kinderen”, schetste hij de naoorlogse komst van de Indische Nederlanders naar Nederland.

Niet bang zijn, wil hij ook met PINDA* zeggen, waaraan grote namen als schrijver Alfred Birney, schrijfster en theatermaakster Ellen Deckwitz en presentator Hans Goedkoop meewerkten.

Na de introductie van het blad (6,95 euro) waren er risolles. Zó geruststellend, zó Indisch.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag