Volledig scherm
Het Rode Kruis plaatst veldbedjes in een gymzaal aan de Gouwestraat voor de daklozen © @newsroom070

Daklozen op veldbedje in de gymzaal: ‘het is dit of buiten slapen’

Haagse daklozen die vanwege de winterkouderegeling dit weekend recht hadden op een slaapplek moesten uit pure nood op een veldbed overnachten in een gymzaal aan de Gouwestraat. Wethouder Van Alphen (GL) is niet gelukkig met de primitieve toestanden.

,,Het is of dit, of buiten slapen. En je wil deze mensen bij winterkou niet buiten laten slapen. Dus dan doen we dit als noodoplossing,’’ aldus de zegsvrouw van wethouder Van Alphen.

Volledig scherm
De daklozen krijgen van het Rode Kruis een pakket om de nacht door te komen © @newsroom070

Het aantal daklozen in Den Haag groeit en de stad heef te weinig bedden in de normale nachtopvang. Meer dan honderd mensen staan inmiddels op de wachtlijst voor een bed. Ze slapen noodgedwongen buiten in portieken en parken. Als het vriest of de gevoelstemperatuur nul is, wordt evenwel een uitzondering gemaakt, en heeft iedereen recht op een noodbed. ,,In de winterregeling geldt: iedereen van de straat,’’ zei Van Alphen onlangs .

De wethouder maakte onlangs bekend dat hij daarvoor zestig winterbedden heeft in de Binckhorst. Vorige week kwamen er nog eens zestig winterbedden bij in Moerwijk. ,,Die opvang is echter door technische redenen nog niet klaar,’’ aldus de gemeente, die daarom dit weekend in allerijl voor noodopvang een gymzaal inrichtte met veldbedden. Het was buiten vrieskoud.

Achttien daklozen sliepen zaterdagnacht op een vedlbedje in de zaal. Zondagnacht overnachtten er twintig mensen.

De definitieve winteropvangplekken in Moerwijk en de Binckhorst gaan binnenkort open, aldus de gemeente. Den Haag zit met de handen in het haar en vroeg onlangs met de andere grote steden, Rotterdam, Utrecht en Amsterdam het Rijk meer geld omdat de G4 de groeiende stroom daklozen niet meer aankan.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag of Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag