Volledig scherm
Een dakloze in bed in de tijdelijke nachtopvang in Den Haag. © anp

Daklozen worden voortaan ook op zaterdag opgevangen

De opvang voor dak- en thuislozen is nog verder uitgebreid. Op verzoek van de gemeente doet de Haagse Zaak ook op zaterdag haar deuren open. De gemeente stelt dat nu op alle dagen van de week opvang beschikbaar is.

De uitbreiding van de opvang voor dak- en thuislozen is bittere noodzaak. Uit een rapport dat begin dit jaar het licht zag, bleek dat de opvang voor daklozen ver onder de maat is. Er wordt gewerkt aan een pakket van maatregelen. Een van de oplossingen, die volgens wethouder Bert van Alphen ook snel uitgevoerd kon worden, is de uitbreiding van de openingsuren van de Haagse Zaak, een opvang van zorgorganisatie Reakt. Eerder werd ook al bekend dat de Kesslerstichting de nachtopvang voor verwarde daklozen ook overdag openhoudt.

Het gaat om zo'n veertig mensen voor wie de Kesslerstichting het niet langer verantwoord vindt hen 's morgens de straat op te sturen. Er zitten bijvoorbeeld mensen tussen met dementie.

Bij de Haagse Zaak kunnen daklozen deelnemen aan activiteiten. Zo werd bijvoorbeeld de website van de dagopvang gemaakt. Ook kunnen ze in de locatie aan de Laan van Meerdervoort een douche nemen en krijgen ze een maaltijd.

Volgens de wethouder zijn dit soort voorzieningen belangrijk, omdat de drempel zo laag is dat er veel daklozen op af komen en ze in beeld raken voor meer structurele oplossingen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag