Moeder Helen met haar kinderen Clara, Sophie en Willem wagen zich op het door de storm Ciara.
Volledig scherm
Moeder Helen met haar kinderen Clara, Sophie en Willem wagen zich op het door de storm Ciara. © Frank Jansen

‘Daklozenopvang moet bij storm gratis toegankelijk zijn'

Bij zwaar weer, zoals de storm van afgelopen zondag, zou de daklozenopvang gratis toegankelijk moeten zijn zodat iedereen er kan schuilen. Dat vinden de PvdA en Groep de Mos, die hierover gisteren aan de bel trokken bij het stadsbestuur.

Als het buiten erg koud is (een gevoelstemperatuur van nul graden), dan zijn de nachtopvangplekken met een speciale winterkouderegeling gratis toegankelijk. Maar als de storm door de straten raast en slagregens het verblijf op straat tot een nachtmerrie maken, gelden deze regels niet. Beide partijen vragen verantwoordelijk wethouder Bert van Alphen dan ook of de speciale kouderegeling niet ook kan gaan gelden wanneer het KNMI een weeralarm afgeeft. ,,In de bossen, waar toch veel daklozen hun heil zoeken, is het zeker ontzettend gevaarlijk tijdens de stormen en bovendien maakt die regen het er niet prettiger op", ziet Groep de Mos.

Nog voor de vragen waren gesteld, was er gisteren al goed nieuws voor ontheemden. Vanwege het slechte weer dat op komst is, gaat de nachtopvang de komende dagen kosteloos open volgens de nu al geldige regeling voor winterkou.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag