Dankzij deze knol vliegen de kilo's er af

VideoBinnen een maand kilo's afvallen zonder je eetpatroon drastisch aan te passen? Volgens Peet Olsthoorn van het bedrijf Pothos kan het eten van een speciale knol daarbij helpen.

Quote

De knol heeft een licht bittere smaak, maar is goed te consumeren.

Peet Olsthoorn

Knollen van de dioscoreaplant zouden vetopbouw in het lichaam voorkomen en daarom zeer geschikt zijn om overgewicht tegen te gaan. Bij Pothos in Honselersdijk wordt sinds zes jaar gewerkt aan de ontwikkeling van dioscoreaplant voor medisch gebruik. ,,Dioscorea wordt in China al eeuwenlang toegepast als middel tegen obesitas'', beweert Peet Olsthoorn.

Pothos is in 2008 in samenwerking met de Universiteit Leiden een project begonnen om een plant te ontdekken die als middel tegen obesitas kan worden gebruikt. Een dioscoreaknol uit China werd in het laboratorium van Pothos vermeerderd. Op de universiteit bewezen proeven met muizen en wormen dat de knol uiterst geschikt is om overgewicht tegen te gaan.

Stoelgang
Pothos gaat het middel nu registreren in de Pharmacopoeia, een ijkpunt voor kwaliteitsbewaking. ,,Dat is een langdurige procedure, maar na registratie kan dioscorea worden verkocht als medicijn'',  zegt Olsthoorn. ,,De knol heeft een licht bittere smaak, maar is goed te consumeren. Het is de bedoeling dat er poeder van wordt gemaakt, dat in de vorm van suikerzakjes op de markt wordt gebracht. Het poeder kan bijvoorbeeld in yoghurt worden gedaan. Vijf à tien gram per dag is al voldoende voor een aanzienlijk betere stoelgang.''

De teelt van de subtropische slingerplant is kleinschalig. ,,Er is tot nu toe slechts vijftig kilo geoogst, maar wij willen dat gaan opschalen'', zegt Olsthoorn. ,,Het poeder is gewoon een gezonde toevoeging aan de voeding. Het is niet nodig het eetpatroon te veranderen. Bij gebruik over een langere periode gaat er gemakkelijk drie tot vijf kilo per maand af.''

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

poll

Wat vind jij van naamsverandering van Gemeentemuseum?

Wat vind jij van naamsverandering van Gemeentemuseum?

  • Goed idee! (17%)
  • Best (9%)
  • Neutraal (11%)
  • Niet echt een goed idee (26%)
  • Verschrikkelijk! (37%)
714 stemmen