Volledig scherm
Leerlingen van de speciale lessen geven geregeld optredens. © Foto Brenda

Dansschool richt zich op jeugd met verstandelijke beperking

Dansschool Dance For You, met vestigingen in Wateringen en Monster, werkt sinds deze week samen met Westland Cultuurweb. Dit is een organisatie die buitenschools kunstaanbod financiert. Hun gezamenlijke doel is om samen meer jongeren met een verstandelijke beperking aan het dansen te krijgen. 

Debbie Bondt, de eigenaresse van de dansschool, biedt inmiddels vier jaar danslessen aan voor mensen die verstandelijk beperkt zijn. ,,De eerste les gaf ik ooit op verzoek. Één meisje vertelde mij na afloop dat ze zich tijdens deze les eindelijk eens 'normaal' voelde, doordat zij van dezelfde juf les kreeg als haar broer.'' Dit deed Bondt smelten, waarna zij vastberaden was om dit soort lessen te blijven geven.

Inmiddels staat de zogenoemde 'special dance' in beide vestigingen vier keer per week op het rooster. De lessen worden aangeboden voor kinderen, jongeren, jongvolwassenen en volwassenen. ,,Maar in welke groep iemand terechtkomt, wordt per persoon beoordeeld.''

Drempel

56 kinderen met een verstandelijke beperking hebben de dansschool inmiddels gevonden. ,,Een flinke groep'', maar volgens Bondt moeten dit er nog veel meer worden. Met name de jongere kinderen die verstandelijk beperkt zijn blijven ondervertegenwoordigd. 

Quote

Dansles geven aan mensen met een beperking moet je kunnen en Debbie kan dit

Jeroen Kunstman

De oorzaak hiervan is volgens de eigenaresse van de dansschool dat ouders van deze kinderen vaak nog wat angstig zijn, waardoor de drempel te hoog is om hun kind bij een les achter te laten. Hoewel ze dit begrijpt, is dit volgens Bondt niet nodig. De lessen worden namelijk gegeven in kleine groepen, met twee begeleiders. Daarbij wordt vooraf met de ouders besproken waar bij hun kind op gelet moet worden. Ook kunnen zij gedurende de les meekijken met hun kind, want 'niet alle kinderen kunnen na afloop vertellen hoe het was'. 

Samenwerking

De speciale danslessen brengen wel extra kosten met zich mee, onder meer doordat er meer docenten op een kleinere groep staan. Dankzij de samenwerking met Westland Cultuurweb kan er nu meer geld in de lessen worden geïnvesteerd, zonder dat de prijzen voor de lessen omhoog schieten. ,,Dit soort initiatieven willen wij stimuleren. Vooral omdat er verder nergens anders danslessen worden aangeboden voor mensen met een verstandelijke beperking, hoewel hier veel vraag naar is'', aldus Jeroen Kunstman, de directeur van Westland Cultuurweb. 

De samenwerking tussen zijn organisatie en Debbie Bondt is sinds deze week officieel. 
Tijdens zijn bezoek aan de dansschool viel het Kunstman op hoe goed Bondt haar lessen verzorgt. ,,Dansles geven aan mensen die verstandelijk beperkt zijn, moet je kunnen en Debbie kan dit.'' Hierbij is hij vooral positief op de manier waarop zij haar speciale leerlingen behandelt. ,,Ze geeft de lessen met veel aandacht en op een warme manier en laat hierbij iedereen in zijn of haar waarde.'' De twee hopen dat hier binnenkort nog veel meer dansers en danseressen met een verstandelijke verstandelijke beperking van kunnen gaan genieten. 

Volledig scherm
Dansschool Dance For You is sinds deze week een samenwerking aangegaan met Westland Cultuurweb. © Foto Brenda

Kijk voor mee informatie op www.danceforyou.nl. 

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag