Volledig scherm
PREMIUM
Sjaak Bral. © Joost Hoving

De democratie is gered

ColumnIk kon het al niet geloven: Karin Gerbrands en Willie Dille van de PVV zitten aan elkaar geklonken als het zangduo Hepie en Hepie. Een politieke Siamese tweeling. Het leek me sterk dat Henk Bres zich daar met zijn mastodontenlijf tussen zou wringen. Hij taait af, als volksvertegenwoordiger. Wijze daad of wegloper?

De democratie is gered: Henk Bres doet het tóch niet. De man die met een stortvloed aan voorkeursstemmen de gemeenteraad in werd geslingerd, zegt alsnog af. Wijs besluit, Henk. Corretje heeft je nodig man! Daarnaast heb ik hoge verwachtingen van het geslepen duo Karin en Willie. Lepie en Lepie. 

Nee, niet Leipie en Leipie. Ik mocht ze de afgelopen weken bij een aantal debatten meemaken en dat smaakte naar meer. Vrouwen in de politiek zijn extra welkom en er is bovendien werk aan de Haagse PVV-winkel. De partij is - zie de verkiezingsuitslag - een zinkend schip. Zelfs de ratten rennen rond in reddingsvesten. Daarom is het eigenlijk diep treurig dat de voorkeursstemmen van velen niet worden beloond.

Vooraf had Henk aangegeven dat hij ‘het’ zou doen; een stem op Bres was een welbewuste keuze. Veel PVV-kiezers zullen zich dan ook flink in zijn of haar zak gescheten voelen. Is hier soms sprake van een vies electoraal spelletje van de grote blonde smurf? Heeft hij over de rug van Henk Bres stemmen binnengehaald, om ‘m vervolgens af te serveren? Goed, Henk krijgt een baantje als hulp-Sinterklaas en wordt ‘fractievertegenwoordiger’. Uit hoofde van die functie mag hij in commissievergaderingen zijn zegje doen over onderwerpen als veiligheid, ouderenbeleid en dierenwelzijn. Precies de zaken die Henk na aan het hart liggen.

De PVV roept al jaren dat het vertrouwen moet terugkeren in de politiek. Dat je de gewone man serieus moet nemen. Juist die partij naait nu haar eigen kiezers door Henk te bewegen af te zien van zijn zetel. Want dat Henk niet zelf deze keuze heeft gemaakt is evident. Zijn populariteit is inmiddels tot het vriespunt gedaald. Velen op het IJspaleis zullen opgelucht ademhalen en laten we eerlijk zijn, Henk Bres is bepaald geen Stephen Hawking. Al hadden ze één ding gemeen: allebei slecht ter been.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Zou jij in de Pim Fortuynstraat willen wonen?

Zou jij in de Pim Fortuynstraat willen wonen?

  • Ja (64%)
  • Nee (25%)
  • Geen mening (11%)
7277 stemmen