Volledig scherm
© Lex van Lieshout ANP XTRA

'De eigen bijdrage in de Haagse zorg moet fors omlaag'

De roep om lagere eigen bijdrages in de Haagse zorg is groot in de politiek. Over de wijze waar-op dat moet gebeuren, zal vandaag flink worden gekibbeld.

Je zult bijvoorbeeld bouwvakker zijn geweest, of lerares. En nu AOW ontvangen plus een klein aanvullend pensioen. Dan ben je de klos in Den Haag, vindt de VVD.

Want in die situatie betaal je bij ziekte of gebreken al gauw bijna 100 euro per vier weken voor je huishoudelijke hulp. Ter vergelijking: Hagenaars met alleen AOW hoeven hooguit 17.50 euro per maand neer te leggen. ,,En zij krijgen dat bedrag vaak ook nog vergoed via de collectieve ziektekostenverzekering voor Haagse minima’’, weet VVD’er Jeroen van Dijken.

Volledig scherm
Martijn Balster © rv - PvdA afd Den Haag

Oneerlijk
Dat is oneerlijk vindt hij en daar wil zijn partij dan ook wat aan doen. Niet door de minima meer te laten betalen, maar door de eigen bijdrages in de zorg voor iedereen gelijk te stellen. Op het genoemde bedrag van 17.50 euro. Alles bijelkaar kost dat 3,8 miljoen euro, maar daar is volgens de VVD binnen het zorgbudget geld voor te vinden.

Ook bij andere partijen leeft de discussie over de eigen bijdrage. Zo wil de PvdA langer dat die bijdrages compleet worden afgeschaft voor de dagbesteding en de begeleiding voor Hagenaars. ,,Niet alleen voor minima, voor iedereen’’, zegt fractieleider Martijn Balster.

Huishoudelijke hulp
Volgens hem kunnen de eigen bijdrages oplopen tot 700 euro per maand. ,,Dat is ook te veel voor de hogere inkomens.’’ Wel vindt hij dat Hagenaars met hogere inkomens mee mogen betalen aan huishoudelijke hulp. ,,Vaak hebben zij hun hele leven hulp in de huishouding gehad En er zelf voor betaald’’.

De PvdA verwacht vandaag een meerderheid in de gemeenteraad achter haar voorstel te krijgen. ,,Ons plan is in elk geval beter dan dat van de VVD,’’ klinkt het wat vilein. Jeroen van Dijken is het daar van zelfsprekend volledig mee oneens. ,,De gemeente moet helemaal geen inkomenspolitiek voeren. Dat doet het rijk al.’’  

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag