Volledig scherm
PREMIUM
© Frank Jansen

De grote verliezer in het dividendschandaal is de taal

ColumnHoe lul je jezelf uit een slangenkuil? Door je te gedragen als een malloot. Dat wist de hofnar al in de middeleeuwen, als-ie voor de koning lag te kronkelen op het tapijt na een mislukte grap. Minister Wiebes doet hetzelfde.

Voor zover dat nog mogelijk was heeft de geloofwaardigheid van Rutte en zijn roversbende andermaal zware averij opgelopen. Met trol Wiebes als kop van Jut. Hij had geen memo over dividendbelasting gezien, zelfs niet het memo die hij zelf had geschreven. Vervolgens pakte hij de spiegel der potsierlijkheid en zette zichzelf neer als een ‘meneer’ die het even allemaal niet meer wist. Wiebes is een unicum in de vaderlandse politiek. Zelden is iemand zo ver gekomen met zo weinig hersens.

De grote verliezer in het dividendschandaal is de taal. Die wordt aan alle kanten aangerand om de waarheid te verbloemen. Schaamtaal. Mark Rutte had het beter moeten ‘uitvragen’. Wat is dat, uitvragen? Ik heb wel eens iemand uit gevraagd, maar da’s heel wat anders. De vermaledijde memo’s werden enkel op ‘zijtafels’ gebruikt, het waren ‘ambtelijke stukken op de achtergrond’. Ook het woord ‘mist’ doemde vaak op in de discussie. Meest gebezigde excuus: ,,Ik heb daar geen herinnering van’’. Bill Clinton gebruikte dezelfde frasering toen hij werd ondervraagd over Monica Lewinsky, de stagiaire, die een man onder de tafel kon drinken. ,,I have no recollection of that.’’

De afschaffing van de dividendbelasting voor multinationals was en is een slecht plan. Dat hadden ambtenaren in hun eigen taal (‘niet wenselijk’) al duidelijk gemaakt. Economen hebben becijferd dat het cadeautje aan de multinationals van 1,4 miljard iedere Nederlander, groot en klein, 80 euro kost. Rutte zit met z’n tengels in uw portemonnee ten faveure van het grootkapitaal. Pechtold, Buma en het Christenclubje staan erbij en kijken ernaar. Dat mag een politieke beslissing zijn, maar zeg dat dan gewoon.

Draaikonterij van de ergste soort, dat is het. Steeds weer een nieuwe drogreden, gecamoufleerd met schaamtaal. Fascinerend om te zien: de peilloze vindingrijkheid van de zelfrechtvaardiging. ,,Ik heb een schoon geweten’’, beweert Mark Rutte. Dat klopt. Hij heeft het nog nooit gebruikt.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

  • Ja (39%)
  • Nee (49%)
  • Geen mening (11%)
79 stemmen