Volledig scherm
Haagse Indorockers © De (h)eerlijke jaren 50.

De heerlijke jaren 50: Den Haag, woningnood & repatrianten

Hoe ging Den Haag om met woningnood na de oorlog, en hoe vonden de repatrianten uit Indonesië hun plek in de streek? De tweede aflevering van de nieuwe NTR-documentaireserie De (H)eerlijke jaren 50,  die komende donderdag te zien is, wordt compleet gewijd aan Den Haag. 

Van babyboomers tot communisme en emigratie: in de vier afleveringen van de nieuwe geschiedenisserie De (H)eerlijke jaren 50 op NPO 2, wordt een beeld geschetst van het leven in Nederland in de jaren 50. In de serie worden verschillende regio’s belicht, verspreid over heel Nederland. Zo komen de Brabantse plaatsen Mill en Langenboom, Den Haag, de Zaanstreek en de Groningse plaats Stadskanaal aan bod.

Oorlogsgeweld

De tweede aflevering van de documentaireserie speelt zich af in Den Haag. Veel inwoners van de stad hebben tijdens de oorlog moeten lijden. Door het oorlogsgeweld werden op veel plekken huizen verwoest, waardoor gezinnen noodgedwongen samen met wildvreemden op een paar vierkante meter woonden. Na de oorlog moesten snel nieuwe huizen worden gebouwd voor de generatie babyboomers. 

Daarnaast komen ook de Indonesische repatrianten voorbij in de aflevering. Indorockers vertellen over de moeizame opbouw van een nieuw leven in Den Haag. De Haagse aflevering van De (H)eerlijke jaren 50 is komende donderdag om 20.25 uur te zien op NPO 2. 

Bekijk hieronder een voorproefje van de aflevering: 

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag