Volledig scherm
Fotomontage ter illustratie: Voortvluchtige Harry O. © AD

De jacht op beruchte huisjesmelker Harry O. uit Den Haag is geopend

De jacht op de Haagse huisjesmelker Harry O. is geopend. In het programma Opsporing Verzocht toont de politie vanavond foto’s van de Hagenaar die onlangs in hoger beroep tot zes jaar cel is veroordeeld voor zijn oplichtingspraktijken. Zelfs die veroordeling lijkt hem niet te stoppen. 

De uit Suriname afkomstige Hagenaar is al jaren voor justitie op de vlucht, al sinds de rechtbank hem in juni 2015 veroordeelde. De rechter beval toen dat hij onmiddellijk naar de gevangenis moest, maar O. wachtte de komst van de agenten diezelfde middag niet af.

Berucht is O. al sinds de jaren tachtig. Toen tikte hij goedkoop huisjes op de kop, zette er huurders in en liet een groot deel van de huisjes verkrotten. Als huurders klaagden, intimideerde en bedreigde hij hen door bijvoorbeeld de waterleiding af te sluiten.

Schuldbekentenis

Bij de rechtszaak in 2015 droeg de aanklager keer op keer voorbeelden aan van slachtoffers uit zijn latere praktijken. Ze waren financieel volledig aan de grond geraakt door toedoen van O. Zoals de man die in problemen raakte en daarom zijn hypotheekvrije huis verkocht. Een dag nadat het pand op een veiling belandde, bleek dat O. er beslag op had gelegd. O. stelde dat hij de man een lening had verstrekt, die nog terugbetaald moest worden. Naderhand bleek dat die schuldbekentenis was vervalst door O en dat er helemaal geen lening was. Toen was de Hagenaar al 185.000 euro armer. 

Ook was er een man die door een scheiding zijn huis moest verkopen, maar niet kwijtraakte. O. meldde zich, zei dat hij het huis zou verhuren en de hypotheek zou betalen. Het huis verhuurde hij, de hypotheek betaalde hij niet. Daarom verkocht de bank het huis op een executieveiling. Degene die het voor een schijntje kocht: Harry O.

Sloten vervangen

In de jaren tussen het vonnis van de rechtbank en de uitkomst van het hoger beroep in april dit jaar, leek O. vanaf zijn onderduikadres eenvoudig door te kunnen gaan met zijn zaken. Steeds opnieuw meldden zich nieuwe slachtoffers zich. Zij spanden civiele zaken aan, waarbij O. zich door zijn zoon liet vertegenwoordigen. Bij deze zaken meldt O. zich, soms onverwachts, als verhuurder, toont vervalste contracten, laat sloten vervangen en intimideert de echte huiseigenaren. 

Volgens een woordvoerder van de politie heeft een speciaal politieteam de afgelopen tijd geprobeerd achter de verblijfplaats van O. te komen. Dat is niet gelukt. Daarom wordt vanavond bij NPO1 een foto van hem getoond. Bij de politiedienst zeggen ze dat O. inmiddels  ‘honderden slachtoffers’ heeft gemaakt. 

Het vermoeden bestaat dat O. zich schuilhoudt in Suriname of de Nederlandse-Antillen. 

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag