Volledig scherm
PREMIUM
Sjaak Bral. © Joost Hoving

De koffieautomaat is in ieder bedrijf een sacrale plek

ColumnJe zal er maar werken: het gebouw aan de Rijnstraat in het centrum van Den Haag waarin ministeries zijn ondergebracht: Buitenlandse Zaken en Infrastructuur & Waterstaat. Wat er staat is niet veel soeps.

Quote

Die flexplek­ken zijn bij nader inzien toch niet zo zaligma­kend als gedacht

Sjaak Bral

Daar kun je als werkgever onmogelijk blij mee zijn: als werknemers je mooie nieuwe gebouw beschrijven als ‘een mausoleum’. De architect heeft zijn best gedaan, vooral voor zichzelf; de bewoners van het gebouw zijn niet blij met zijn stenen schepping. Het gebouw veroorzaakt werkstress. Werkstress komt in vele gedaanten: hoofdpijn, keelpijn, droge ogen, gebrek aan concentratie, ja zelfs duizeligheid. En dat door een slechte werkomgeving en het gebrek aan een werkplek. Dat komt zo: het gebouw is bedoeld voor 6000 mensen. Maar er zijn 3000 werkplekken. Da’s dringen geblazen. Er zijn zelfs ambtenaren die al om half zeven in het gebouw zijn om hun stoel te claimen alsof ze bij het zwembad zijn in Marbella: door d’r een handdoek over te leggen. Daarna hebben deze vroege vogels alle tijd om wakker te worden in de rij voor de koffie-automaat. Die moet 3000 mensen bedienen. Gevolg: ellenlange rijen. 

De koffieautomaat is in ieder bedrijf een sacrale plek. Hier worden de laatste roddels uitgewisseld, hier wordt geflirt. Die lol gaat er vanaf als je in een rij staat die in lengte niet onderdoet voor de Chinese Muur. Een onafhankelijk onderzoek heeft klip en klaar aangetoond: de werksfeer is verziekt. Logisch, als je tegen metershoge gitzwarte muren aan zit te kijken. Er is ook geen privacy. Logisch, als je met tweeduizendnegenhonderdnegenennegentig collega’s naast mekaar zit.  

Die flexplekken zijn bij nader inzien toch niet zo zaligmakend als gedacht. Veel mensen willen helemaal niet thuis werken. Dan nog liever in een gebouw waar de bankjes te laag zijn, het licht te somber, de bewegwijzering onduidelijk en wc’s te vies. Zoals in dit gebouw. Uit het rapport komen 42 aanbevelingen. ‘Er wordt gewerkt aan een mix van verbeteringen’, zegt het Rijksvastgoedbedrijf. Ik zou er niet gerust op zijn. Iemand die zo stom is om dit gebouw goed te keuren, is stom genoeg om ook de verkeerde verbeteringen door te voeren.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag