Volledig scherm
PREMIUM
Ingrid van Engelshoven. © Frank Jansen

De lange mars naar het Binnenhof

ProfielMet Ingrid van Engelshoven in de top van de kieslijst maakt D66 zich op voor  regeringsdeelname. Maar wat als de bestuurder in de oppositiebankjes belandt? Van Engelshoven zal een kleine metamorfose moeten ondergaan. De partijstrateeg prefereert de fluistertoon boven de megafoon. ,,Die hoge plek moet je verdienen."

Quote

Het aantal vrouwen in topposi­ties loopt heel fors achter bij de mannen

Ingrid van Engelshoven
Volledig scherm
(VLNR) Alexander Pechtold, Wouter Koolmees, Pia Dijkstra, Ingrid van Engelshoven en Stientje van Veldhoven tijdens de presentatie voor de kandidatenlijst van D66 voor de Tweede Kamerverkiezingen. © anp

Zeg als vrouw geen 'nee' tegen een mooie carrièrekans. In haar periode als partijvoorzitter krijgt Ingrid van Engelshoven, zelf moeder van een dochter, het te vaak te horen wanneer ze D66-dames polst: 'Ik? Nee, de kinderen zijn nog klein, dus het komt nu niet uit'. Of: 'Anderen zijn misschien meer geschikt'.

Haar overstap naar het Binnenhof is daarmee ook een oproep aan andere vrouwen: ,,Zeg vooral ja. Het aantal vrouwen in topposities loopt heel fors achter bij de mannen.'' De leider van de Haagse coalitie staat op plek drie van de kandidatenlijst van D66, werd afgelopen maandag bekend. Dus ze vertrekt na de verkiezingen in maart naar de Tweede Kamer.

Die transfer verrast eigenlijk niemand in het stadhuis. Van Engelshoven zou niet eeuwig blijven. Zoals een coalitiepoliticus het verwoordde: 'Alexander heeft nog plannen met haar'. Want Van Engelshoven en partijleider Alexander Pechtold vormen al jaren een tandem. Samen werkten ze gedisciplineerd aan de wederopstanding van de partij na het 'rampjaar 2006'. Het verhaal is bekend: D66 lag op apegapen met drie Kamerzetels, de jaren erna reanimeerde een klein clubje rond Pechtold en Van Engelshoven de partij. Pechtold deed zoals hij het zelf omschrijft 'de buitenboel': kiezers terugwinnen met nieuwe plannen en uitgekiende aanvallen op opponenten. Van Engelshoven deed de 'binnenboel'. Als partijvoorzitter moest ze meer leden werven (de stand was 8.000) en van D66 een goed georganiseerd bedrijf maken. Hun missie is geslaagd: de democraten hebben nu twaalf zetels in de Tweede Kamer en meer dan 25.000 leden.

Succesverhaal
Maar toen Van Engelshoven voorzitter werd, geloofden weinigen in dat succesverhaal, weet Gerard Schouw, ex-D66-Kamerlid en haar voorganger als partijvoorzitter. Sterker: ze stapte op een soort politieke Titanic. Schouw: ,,Er zaten afbreuk-risico's aan. Maar ze durfde het aan.'' Haar kwaliteiten, lef en loyaliteit brachten de D66-duizendpoot daarna het wethouderschap in Den Haag en nu een Kamerzetel. Of toch het kabinet? Ze lijkt een potentiële kandidaat als de democraten gaan meeregeren. Het cv daarvoor heeft ze zeker. En de retorische kwaliteiten? Van Engelshoven formuleert bedachtzaam. Ze is niet zo'n onelinermachine als haar politieke vriend Pechtold.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag