Volledig scherm
PREMIUM
Rob Candy stond aan de basis van Radio Centraal, de eerste commerciële landpiraat van Den Haag. © NICO SCHOUTEN

De mannetjes van de radio

Nee, de radio zelf is geen Nederlandse uitvinding. Die eer komt de Italianen toe. Maar wel is het allereerste radioprogramma ooit in Nederland gemaakt. In Den Haag zelfs. Vanuit een bedrijfsgebouw aan de Beukstraat 8 verzorgde Hanso Idzerda bijna een eeuw geleden de eerste uitzending van Radio Soirée-Musicale.

Dat gebeurde om precies te zijn op 6 november 1919. Daarmee laat dus het eeuwfeest nog ruim een jaar op zich wachten, maar zoveel geduld kunnen ze bij het Haagse communicatiemuseum COMM niet meer opbrengen. Zaterdag begint daar, aan de Zeestraat, een negen dagen durende radio-uitzending met als thema: 'Den Haag als radiostad nummer-1 door de bijna afgelopen 100 jaar heen'. Tijdens die uitzendingen hopen de initiatiefnemers geld op te halen, zodat ze eind volgend jaar flink kunnen uitpakken.

Veel van de betrokkenen bij dit project zijn Haagse radiomakers met een rijk verleden in de roemruchte piratentijd van de jaren 60, 70 en 80. Zoals Rob Candy, de man die ooit met Radio Centraal de eerste commerciële landpiraat van Den Haag lanceerde. Candy ziet dat tot op de dag van vandaag als een in die tijd voor hem logische stap.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag