Annemarie de Mooij omringd door (vlnr) Colin van Lit, Marcel Knoester en Jan van der Werf, initiatiefnemers van de bokaal.
Volledig scherm
Annemarie de Mooij omringd door (vlnr) Colin van Lit, Marcel Knoester en Jan van der Werf, initiatiefnemers van de bokaal. © AD/Desirée Schippers

De mooiste bromsnor van de regio Haaglanden

71 agenten van vrijwel alle bureaus in de Haagse regio laten deze maand hun snor staan om geld in te zamelen voor de strijd tegen prostaatkanker. De drager van de mooiste snor wint de Frits Vrijenhoek Bokaal. Frits overleed in april.

Rechercheur Frits Vrijenhoek (1957-2014).
Volledig scherm
Rechercheur Frits Vrijenhoek (1957-2014). © Privéfoto

Zelfs toen de Delftse rechercheur Frits Vrijenhoek thuis moest blijven omdat prostaatkanker de overhand nam, kwamen zijn collega's nog langs om hem zaken voor te leggen. ,,Hij begon al na te denken over recherchezaken zodra hij 's ochtends wakker werd,'' vertelt zijn weduwe Annemarie de Mooij (55).

Annemarie is als persvoorlichter in Den Haag een bekend gezicht van het opsporingsprogramma Team West bij Omroep West. Frits was geliefd en daarom namen drie Delftse collega's, Marcel Knoester, Colin van Lit en Jan van der Werf, het voortouw om de Frits Vrijenhoek Bokaal te in het leven te roepen. Deze wordt op 30 november door Annemarie uitgereikt aan de politieman met de mooiste snor.

Elk jaar in november laten wereldwijd mannen hun snor staan onder de noemer 'Movember'. Dit doen zij om geld in te zamelen en aandacht te vragen voor prostaat- en teelbalkanker. Frits deed zelf ook ieder jaar mee.

Klok
,,Toen ik hem in 1998 ontmoette, had hij ook een snor, net als alle agenten in die tijd,'' vertelt Annemarie. De eerste ontmoeting vond plaats in de meldkamer waar Annemarie werkt. ,,Frits kwam mee met een collega van hem, die verliefd was op een vrouwelijke collega van mij."

Het was liefde op het eerste gezicht. ,,Binnen drie weken heb ik mijn huis te koop gezet," zegt Annemarie, die toen 38 was. ,,Ik wist het zeker. Hij was betrouwbaar, een echte doener, geduldig. En onze ouders hadden precies dezelfde koekoeksklok!"

Frits deed aan triatlons en wilde altijd hardlooprecords verbeteren. Daarnaast was hij altijd aan het klussen. Frits plaatste complete keukens en toiletten bij vrienden. En hij was trots op zijn dochter Mariëtte , met wie hij heel hecht was. De gezamenlijke passie van Frits en Annemarie was huizen verbouwen. Het huis in Nootdorp waar Annemarie nu woont, hebben ze samen ontworpen.

Quote

De betrokken­heid van al die jonge en stoere gasten is echt gaaf.

Annemarie de Mooij

,,Frits was een bevlogen rechercheur. Als niemand het meer wist, kwam hij met nieuwe invalshoeken voor zaken en wist hij collega's steeds weer te enthousiasmeren,'' vertelt een collega. ,,Wanneer jonge agenten interesse toonden in het recherchevak, nam Frits ze graag onder zijn hoede.''

Broeden
Annemarie: ,,Hij was altijd op zaken aan het broeden. De zaak van het 5-jarige meisje dat in 2000 in vuilniszakken in Scheveningen is gevonden, heeft hem diep geraakt,'' zegt ze.

Drie jaar geleden kreeg Frits opeens pijn in zijn been. Het bleek prostaatkanker, uitgezaaid naar al zijn botten. ,,Ik wist meteen: dit was niet goed. Die botpijn was vreselijk. Hij heeft nog 2,5 jaar geleefd, boven verwachting lang. Waarschijnlijk puur op wilskracht. Frits kon moeilijk verkroppen dat zijn grote, sterke lijf hem in de steek liet.''

Iedere chemo en bestraling hebben ze samen doorgemaakt. ,,We konden geen afscheid nemen. We waren 16 jaar samen, hadden elkaar op latere leeftijd echt gevonden. Zodra de zon scheen, gingen we naar buiten. In februari zaten we al voor ons huis koffie te drinken. We hadden zoveel plannen en ideeën. Emigreren naar Canada, een b&b beginnen...''

Mechelse herder
Het laatste half jaar kwam Sem in huis, een onhandige Mechelse herder, mislukt als politiehond. Als Frits uitgeteld van de chemo op de bank lag, kroop Sem bij hem, met zijn kop op Frits' borst.

Op vrijdagavond 18 april kwam het afscheid dan toch. ,,We leefden die laatste weken in een rare roes. Maar de dag ervoor heb ik hem gezegd: 'Het is goed, ga maar.' Hij had morfine, maar ik zag dat hij het begreep.''

Vorig jaar november kregen Frits en Annemarie van collega's nog een fotolijst cadeau met portretjes van alle agenten die in het kader van Movember hun snor hadden laten staan. Frits en Annemarie hadden die Movember gemist omdat ze hun laatste reis maakten, naar vrienden in Arizona in de Verenigde Staten. Toen zeiden de collega's al: 'Volgend jaar komt er een Frits Vrijenhoek Bokaal'.

Die is er nu. 71 agenten van alle bureaus uit de regio doen mee. Annemarie is dankbaar. ,,De betrokkenheid van al die jonge en stoere gasten is echt gaaf.''

Ze reikt de prijs zelf uit op zondag 30 november. Er is dan ook een heuse barbier die alle snorren zal afscheren.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag