Volledig scherm
Richard de Mos. © ANP

De Mos en Guernaoui eisen stukken OM: ‘Ik heb niks in mijn zak gestopt’

UPDATECorruptieverdachten Rachid Guernaoui en Richard de Mos hebben geen idee waarvan justitie hen precies verdenkt. Daarom eisen ze inzage in de stukken, melden hun advocaten: ,,We weten niet wat ze hebben. Maar de politieke schade is nu al enorm.”

,,Er is kennelijk een verdenking, die hebben we niet kunnen toetsen. We willen het graag weten”, zeggen Caroline de Sitter die De Mos bijstaat en advocaat Job Knoester van Rachid Guernaoui. Guernaoui en De Mos hebben zichzelf ‘niet verrijkt’ en ‘naar eer en geweten gehandeld’, stellen de advocaten. 

De Sitter: ,,Als je van jezelf weet: ik heb niks in mijn zak gestopt, ik heb mezelf niet verrijkt, dan weet je dat zeker. Het onderzoek moet zorgvuldig gebeuren, maar we vertrouwen erop dat het dan bevestigd wordt.” 

Knoester: ,,Voor bestuurders als Rachid is zo’n verdenking meteen beschadigend. Hij zegt: ik heb niks verkeerds gedaan, ik wil me wel kunnen verdedigen. Dus hebben we het hele dossier nodig.”

Het verhoor zou dinsdag ook geen helderheid hebben gegeven over de precieze verdenkingen, stellen de raadslieden. 

Corruptie

Eerder deze week werden de woningen en werkkamers van Richard de Mos, Rachid Guernaoui en drie Haagse ondernemers doorzocht in een voor Nederland ongekend groot corruptieonderzoek. De politici en ondernemers worden verdacht van omkoping en ambtelijke corruptie. Er zouden vergunningen tegen betaling verstrekt zijn. 

De Mos sprak eerder van ‘een grote nachtmerrie’, volgens zijn advocaat is hij totaal verbijsterd over de gang van zaken. ,,En de schade is nu al enorm”, zegt De Sitter. ,,Op basis van een verdenking al zulke snelle heftige reacties. Dat is heel vergaand.” 

In onderstaande video zie je hoe de woning van De Mos wordt doorzocht.

Het politieke verleden van Richard de Mos zie je terug in onderstaande tijdlijn.

Lees meer artikelen over het corruptieonderzoek in ons dossier.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag