Het beroemde schilderij Whistlejacket uit 1762 van de Britse paardenschilder George Stubbs is voor het eerst buiten Engeland te zien in het Mauritshuis. Op 1 juni moet het schilderij weer terug.
Volledig scherm
PREMIUM
Het beroemde schilderij Whistlejacket uit 1762 van de Britse paardenschilder George Stubbs is voor het eerst buiten Engeland te zien in het Mauritshuis. Op 1 juni moet het schilderij weer terug. © EPA

De ‘Nachtwacht van Engeland’ hangt in Den Haag, maar niemand kan ’m zien

Musea hebben jarenlang toegewerkt naar hun voorjaarstentoonstellingen met bruiklenen uit internationale collecties. Nu ze drie maanden dicht zijn, kan niemand de zo begeerde kunstwerken zien. Niemand weet ook of de schilderijen stipt op de afgesproken data weer terug moeten of dat de tentoonstellingen verlengd kunnen worden.

Ze waren bij het Mauritshuis maar wat trots op de tentoonstelling met paardenschilderijen van de Britse kunstenaar George Stubbs, die dit voorjaar de grote publiekstrekker moest worden. Voor de expositie die eerder in de Engelse stad Milton Keynes hing waren dertien schilderijen, tien anatomische tekeningen en het skelet van het beroemdste renpaard ter wereld Eclipse verscheept naar Den Haag. Pronkstuk op de tentoonstelling was het  immense doek Whistlejacket - 292 centimeter hoog en 246,4 centimeter breed - dat voor het eerst in zijn bestaan de grens over mocht.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag