Volledig scherm
PREMIUM
Voor iedereen in nood in Den Haag is er, alle dagen van het jaar, een beker warme soep uit de Soepbus. © Daniella van Bergen

De Soepbus: warmte op de bodem van de put

Geen Hagenaar gaat dood van de honger. Als je niets meer hebt is er altijd nog de Soepbus

Quote

Dat contact is minstens zo belangrijk als de soep

Marcella Haak

Als alles tegen zit. Als er door pech, of drank, of ruzie geen netwerk of familie meer over is. Als je je baan en huis bent kwijtgeraakt en op de bodem van de put bent aangeland, dan ga je in Den Haag niet dood van de honger. Voor iedereen in nood is er, alle dagen van het jaar, een beker warme soep uit de Soepbus van de Kesslerstichting. 

Het is het absolute minimum maar een dagelijkse mok goedgevulde soep, een paar boterhammen en een appel kan een mens door zware tijden sleuren. De Soepbus is voor mensen die door botte pech of eigen fouten geen keuken of geld meer hebben. Niemand hoeft zich in te schrijven. Vragen worden niet gesteld. Maar soepbuschauffeur en soepuitdeler Abdel Karim (40) heeft geen woorden nodig om te zien of iemand er slecht aan toe is. Als hij aanleiding ziet om in te grijpen, doet hij dat. Soms door iemand een slaapplaats in de nachtopvang aan te bieden. Soms door naar een schoenmaat te informeren om vervolgens uit een schoenenkrat in zijn oranje bus een paar passende warme laarzen te vissen. Hij heeft ook sjaals en wanten. 

Sinds 2011 is subsidie niet meer gegarandeerd en is het elk jaar weer spannend of de Soepbus kan blijven bestaan. Aan de gewone Hagenaar ligt het niet. Keer op keer waren het de burgers die de Soepbus van de ondergang wisten te redden. De gemeente subsidieert nu 50.000 euro. De overige 70.000 euro komt uit giften en fondsen. Hoewel minder dan de helft, is de gemeentelijke subsidie van levensbelang voor de soepbus.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag