Volledig scherm
PREMIUM
Bij Operatie Steenbreek krijgen mensen gratis planten als ze tuintegels inleveren, zoals zaterdag bij de Haagse basisschool Wonnebald. © Frank Jansen

'De stad moet als spons werken'

klimaatveranderingHet weer wordt door klimaatverandering minder stabiel. Op tal van manieren wordt in de regio Haaglanden nu geprobeerd om problemen met wateroverlast én droogte te voorkomen.

Quote

We staan met elkaar in dit dichtbe­volk­te en -bebouwde deel van het land voor een grote opgave

Hoogheemraadschap van Delfland.

Als het aan deskundigen van waterschappen en weerinstituten ligt, moeten particulieren en ondernemers meer doen om te voorkomen dat we waterschade oplopen. Dit met oog op hoosbuien, die door de klimaatverandering toenemen in frequentie en intensiteit.

Tegelijkertijd moeten diezelfde extra inspanningen ervoor zorgen dat woonwijken en stadscentra in droge periodes - die langer worden - niet verworden tot snikhete oppervlaktes waar mensen last krijgen van zogeheten hittestress, waar het groen verpietert en waar het grondwaterpeil dusdanig daalt dat de verzilting kan oprukken.

Natuurlijk heeft een deel van de bevolking in de regio al de handen laten wapperen, maar er moeten nog véél meer mensen aan de slag. ,,Alleen maar maatregelen nemen op openbare terreinen is niet voldoende om in 2050 klimaatbestendig te zijn. We staan met elkaar in dit dichtbevolkte en -bebouwde deel van het land voor een grote opgave. 60 procent van het verharde oppervlakte in stedelijk gebied is in handen van burgers en bedrijven'', benadrukt een woordvoerder van het Hoogheemraadschap van Delfland.

,,De stad moet meer als spons gaan dienen. De site huisjeboompjebeter.nl geeft daarvoor goede tips op microniveau.''

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag