Volledig scherm
Jacques Monasch, Diederik Samsom en Lodewijk Asscher. © ANP/Fotomontage AD

De strijd om het lijsttrekkersschap van de PvdA is losgebarsten

UpdateDe strijd om het lijsttekkerschap van de PvdA lijkt te zijn losgebarsten. De NOS berichtte eerder vanmiddag op basis van anonieme bronnen dat Lodewijk Asscher volgende week zijn kandidatuur bekend zou maken. Daarmee neemt hij het op tegen de huidige partijleider Diederik Samsom en PvdA-Kamerlid Jacques Monasch.

Poll

Wie van deze kandidaten is het meest geschikt om de PvdA te gaan leiden?

  • Diederik Samsom (12%)
  • Lodewijk Asscher (61%)
  • Jacques Monasch (27%)
8279 stemmen

Haagse bronnen meldden aan de NOS dat de huidige minister van Sociale Zaken lang heeft nagedacht, maar toch heeft besloten zich kandidaat te stellen. De vice-premier laat zich echter niet uit de tent lokken.

Aan het einde van de middag landde hij vanuit Luxemburg in Nederland en zei: ,,Of ik op een podium ga staan, moet u nog even afwachten. Ik zal voor de deadline laten weten of ik daaraan mee ga doen. Als ik daarover wat te melden heb, hoort u dat. Ik kies mijn eigen moment om iets te zeggen over mijn toekomst. Mijn telefoon ontplofte met berichtjes toen ik net uit het vliegtuig kwam, maar dat heeft daar geen invloed op." 

Beschimpt
Asscher zou pas maandag melden of hij zich inderdaad kandidaat stelt. PvdA-kamerlid Jacques Monasch wacht dat moment niet af. Hij heeft vanmiddag een persconferentie gegeven waarin hij aangaf de handschoen op te nemen tegen zijn fractieleider Samsom.

Monasch beschimpt de gang van zaken in de PvdA: ,,De procedure om lijsttrekker te worden van de PvdA is ontworpen voor Lodewijk Asscher en Diederik Samsom." Dat kon Monasch niet langer aanzien. Mocht de PvdA de grootste worden met Monasch als lijstrekker, dan wil hij zelf geen premier worden. ,,Dan pleeg ik als eerste een telefoontje naar het Rotterdamse stadhuis." In dat geval vraagt Monasch Aboutaleb als minister-president.

Kort voor de zomer hield Maurice de Hond een peiling over de populariteit van Samsom en Asscher bij de kiezer. Als Diederik Samsom lijsttrekker wordt, zou vijf procent van de kiezers op de PvdA stemmen. Asscher zou met zijn kandidatuur acht procent van de kiezers voor zich zou weten te winnen. Maar het zijn de PvdA-leden die de lijsttrekker kiezen, pas daarna is de kiezer aan bod. Onder de leden lijkt op dit moment Samsom beter te liggen. 

Open brief
In een open brief in de Volkskrant riep een groep lokale en regionale PvdA-bestuurders Asscher vanochtend nog op om zich in de strijd te mengen. ,,Geef ons maar Lodewijk Asscher", schreven zij.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

  • Ja (60%)
  • Nee (31%)
  • Geen mening (10%)
999 stemmen