Volledig scherm
De visafslag van Scheveningen © ANP XTRA

De Visafslag in Scheveningen is nu ook een rijksmonument

Den Haag heeft vandaag de Visafslag op de lijst van rijksmonumenten gezet. De Visafslag (1962-1964) wordt gezien als een ideaal van de cultuurhistorische ontwikkelingen uit de Nederlandse wederopbouwperiode. 

Per jaar wordt negenduizend ton vis verhandeld in de Visafslag. Het gebouw staat hiermee symbool voor de naoorlogse schaalvergroting van de zeevisserij. Het kersverse rijksmonument is aangewezen als onderdeel van een aanwijzingsprogramma dat al vanaf 2017 loopt voor monumenten uit de Wederopbouwperiode (1940-1965).

Quote

De visafslag als monument staat niet alleen symbool voor de wederop­bouw­pe­ri­o­de, maar ook voor het dagelijkse leven op Schevenin­gen

Wethouder Robert van Asten

Architect Sjoerd Schamhart (1919-2007) ontwierp de Visafslag. Naast dat hij rekening hield met de bestaande stedenbouwkundige structuur, richtte hij zich sterk op de gebruikers van het pand. Door op palen in het water te bouwen, wist de architect het beschikbaar gestelde terrein met vijfentwintig meter uit te breiden. Hij bracht met zijn ontwerp de opslag, afslag en bedrijfsfuncties, zoals de veilingzaal, onder één dak.

Symbool voor dagelijks leven in Scheveningen

,,De visafslag is onlosmakelijk verbonden met Den Haag als stad aan zee. Niet alleen tijdens Vlaggetjesdag, als de komst van de Hollandse Nieuwe gevierd wordt: dagelijks veilen hardwerkende vissers in dit architectonisch meesterwerk hun vangsten”, zegt wethouder Robert van Asten. ,,De visafslag als monument staat niet alleen symbool voor de wederopbouwperiode, maar ook voor het dagelijkse leven op Scheveningen.”​

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox?Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Zou jij in de Pim Fortuynstraat willen wonen?

Zou jij in de Pim Fortuynstraat willen wonen?

  • Ja (64%)
  • Nee (25%)
  • Geen mening (11%)
6890 stemmen